Art Gallery Rozendaal presenteert twee markante exposities

Solotentoonstelling ‘Wonderland’ van Marcel van Hoef in Weert en de voorjaarsexpositie in Montfort

Fotografie: Irene van Wel

Een magische plek in Montfort. Een galerie ontworpen als woonhuis, gelegen in de natuur. Hier bieden Ton Croonen en Matheo Alberti talentvolle kunstenaars een platform om hun werk te exposeren in een unieke setting. Het motto: de bezoekers blijven verrassen. De voorjaarsexpositie toont het werk van drie nieuwe kunstenaars. Gelijktijdig vindt verdeeld over Art Gallery Rozendaal en de Paterskerk in Weert de solotentoonstelling ‘Wonderland’ van Marcel van Hoef plaats.

Door Wesley Hegge

Aan de rand van Landgoed Rozendaal is de moderne villa van Croonen en Alberti harmonieus ingebed in het bosrijke landschap. Via een majestueuze trap stap je binnen in wat lijkt op een woonhuis. Compleet ingericht als kunstgalerie.

Overal hangen en staan schilderijen en beelden, van de keuken tot de badkamer en zelfs het kleinste kamertje is expositieruimte. Door langgerekte raampartijen valt daglicht in overvloed binnen op de indrukwekkende collectie van ruim tweehonderd stukken.

Investeren in talent
“We hebben 34 jaar een bedrijf in kleding geleid”, begint Croonen te vertellen na een rondleiding. “In die periode werkten we graag met jonge mensen. Zij hebben het bedrijf groot gemaakt. Daarom willen we niet alleen een platform zijn voor gerenommeerde kunstenaars, maar juist ook voor jong, aanstormend talent. We weten zelf als geen ander dat je mensen tegen moet komen die je een kans geven.”

Waar galeriehouders doorgaans pas afrekenen op het moment van verkoop, koopt Art Gallery Rozendaal veel kunstwerken daarom op voorhand aan. Alberti: “We steunen hen door vooraf in hun materiaal en arbeidstijd te investeren, zodat ze verder kunnen met creëren. Zeker voor jonge kunstenaars is het een bevestiging dat we in hen geloven.”

Lees verder onder de foto.

Levenswerk
De liefde voor kunst is langzaam opgebloeid. Croonen: “Kunstenaar Jos van Vreeswijk is al jaren een goede kennis van ons. Samen hebben we exposities en beurzen bezocht. Hij heeft ons wegwijs gemaakt in materialen, technieken en stromingen. Ook bracht Jos ons in contact met andere kunstenaars. Nu hebben we een kunstenaarskring om ons heen verzameld uit alle uithoeken van de wereld. Van Rusland tot Nieuw- Zeeland, maar ook gewoon uit Limburg.”

Marcel van Hoef uit Roermond is één van hen. De kunstschilder was meteen onder de indruk van de galerie. “Met name door de treffende wijze waarop kwaliteit aan toegankelijkheid gekoppeld is”, vertelt Van Hoef. “Je ervaart als bezoeker hoe de kunst werken eruit zien in het dagelijks leven: een schilderij in je woonkamer of een beeld in de keuken.” Van Hoef stelt dat Limburg trots mag zijn op de galerie. “De collectie wijkt echt af van wat je in andere kunst galerijen tegenkomt. Zowel de combinatie architectuur, natuur en kunst is uniek, als de collectie op zichzelf.”

Lees verder onder de foto.

Kunst
De terugkerende bezoekers worden steeds opnieuw verrast. De hedendaagse werken van twaalf kunstenaars vormen de basis van de galerie. De vaste collectie bestaat onder meer uit de torso’s en sculpturen van Spanjaard Angelo Moyano, stillevens met groenten en fruit van Hub Pollen uit Limburg en poëtische schilderijen van de Zwitserse Michèle Lehmann. Alberti: “De stijl varieert en is divers. Daarmee spreken we een breed publiek aan. Ton en ik beslissen gezamenlijk of we een stuk kopen. Daarin vinden we elkaar snel: we vinden iets mooi of niet. We krijgen honderden aanvragen van kunstenaars, maar laten ons niets opdringen. Dat is de oprechtheid van de galerie.”

Bedrijfsleven
Heb je iets te vieren of organiseer je een bedrijfsbijeenkomst? Art Gallery Rozendaal biedt de gelegenheid groepen tot maximaal 40 personen te ontvangen. Er is de mogelijkheid een rondleiding te krijgen, eventueel door een de kunstenaars zelf. Spijs en drank worden conform wens verzorgd.

Vorig artikelExpert Group breidt uit met architectuur
Volgend artikelBonten: toegankelijk administratiekantoor met adviesrol