Bijeenkomst over duurzame energie in Leudal

LEUDAL – Duurzame (hernieuwbare) energie, wat is dat? Wat is er nodig? Waar komen windmolens en zonneweiden? Energietransitie, wat betekent dat voor mij? Inwoners en bedrijven die vragen hebben en willen meedenken over de mogelijkheden voor toekomstige windmolens en zonneweiden kunnen zich aanmelden voor de snelcursus en meedenksessie duurzame energie die de gemeente Leudal op 4 april organiseert.

Het is al jaren bekend dat de voorraden opraken en dat een klimaatverandering gaande is. Dit heeft alles te maken met ons intensieve gebruik van fossiele brandstoffen en de daarmee gepaard gaande uitstoot van kooldioxide. In de toekomst zullen we minder energie gebruiken maar is het ook nodig dat energie zelf op een duurzame manier wordt opgewekt.

Duurzaam Leudal
In de visie Duurzaam Leudal 2030 is het zelf produceren van energie daarom één van de speerpunten. De gemeente Leudal wil op die manier aan de energiebehoefte voldoen en het klimaat ontzien. Dit betekent dat in de gemeente Leudal ook zon- en windenergie wordt opgewekt.

Waar windmolens en zonneweiden komen, is nog veelal onbekend. De gemeente Leudal vindt het belangrijk met elkaar te spreken over wat inwoners belangrijk vinden bij de ontwikkeling van zon- en windenergie. Het gaat daarbij niet alleen over mogelijke overlast van het opwekken van duurzame energie, maar ook over de mogelijkheden om hiervan mee te profiteren. De gemeente is daarom gestart met het opstellen van een ruimtelijk kader voor de ontwikkeling van wind- en zonneparken en nodigt inwoners uit om hierover mee te denken. De meedenksessie is niet bedoeld om concrete projecten te bespreken.

Snelcursus
Op donderdag 4 april 2019 van 19.00 uur tot 21.30 uur wordt in De Bombardon (Sint Antoniusstraat 2, 6093 GA Heythuysen) een snelcursus duurzame energie gehouden met daarop aansluitend een meedenksessie. Tijdens de snelcursus krijgen inwoners uitleg over duurzame energie, de energietransitie, de ontwikkeling van plannen van de gemeente en welke rol zon- en windenergie hierbij heeft. Daarna gaan de deelnemers samen aan de slag in een meedenksessie. Hierin willen de gemeente duidelijkheid krijgen over wat zij belangrijk vinden bij de locatiekeuze voor windmolens en zonneweiden en waar deze voorzieningen dan het beste kunnen komen.

Aanmelden
Alle inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden uit Leudal kunnen deelnemen en meedenken. Hiervoor kunt u zich online aanmelden of bel (0475) 85 90 00. Ook wanneer u niet kunt deelnemen op 4 april 2019, kunt u zich aanmelden. De gemeente kan u dan op de hoogte houden en betrekken bij toekomstige werksessies.

Vorig artikelOranjemarkt in Budschop
Volgend artikelBlockchain en bitcoins, een nieuwe revolutie? Lezing prof. dr. Geert Duijsters 10 april bij Bibliocenter Weert