Gouverneur Bovens neemt nieuw geschiedenisboek over Weert in ontvangst

WEERT – De Aldenborgh vierde vanmiddag haar 80-jarig bestaan in het Weerter Munttheater met een programma ter lering en vermaak in het teken van de 19e eeuw. Gouverneur Theo Bovens nam het eerste exemplaar van het boek ‘Weert, Parel van de Heide’ in ontvangst.

Tijdens het jubileumprogramma presenteerde de in Weert geboren historicus prof. dr. Peer Vries (universiteit Leiden, Nijmegen, Tianjin en Wenen) over ‘Weert en de wijde wereld’. Wat kunnen we in de lokale, 19e-eeuwse geschiedenis van Weert terugzien van grote, wellicht zelfs globale ontwikkelingen en wat niet? Zijn collega prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld (Tilburg University), verwant aan de familie van de legendarische Weertenaar ‘Potte Ties’, belichtte het thema ‘familiegeschiedenis als sociale geschiedenis’. Cineast Peter Crins (bekend van De Meysbergh en Grensgeval) vertoont enkele ‘19e-eeuwgetuigen’, onder wie oude bekenden als Tjeu Jonckers (1905), Mies Vermeulen (1907), Irma Nies (1916), Thea Verstappen-Verhagen (1912), Graad Peters (1919) en Miet Verhagen-Jacobs (1912).

De in de 19e eeuw opgerichte Weerter Stedelijke Harmonie St.-Antonius 1879, onder leiding van dirigent Tjeu Snoek, en Mannenkoor Eendracht van Swartbroek (1923) onder leiding van Paul Koolen zorgen voor de muzikale omlijsting. Samen ook zullen zij het roemruchte Lied van Limburgs Steden uit 1910 vertolken.

Aan het eind van de middag werd ook het eerste exemplaar van jubileumboek Weert. Parel van de heide… in de 19e eeuw van auteur Frits Nies overhandigd aan de Limburgse commissaris van de koning, Theo Bovens.

Vorig artikelWieërter Kwis 2019: ruim 2.500 deelnemers en royaal € 19.000,- voor het goede doel!
Volgend artikelWeert stad in het groen – 83/365