Volkstuintjes te huur in Lamershof Weert

WEERT – Tuinpark Lamershof in Weert bestaat uit ca. 200 tuinen die aan liefhebbers worden verhuurd en bestaat sinds 1976. Momenteel zijn er in tuinpark Lamershof Weert nog enkele volkstuintjes te huur eventueel met overname van tuinhuisje.

Voor verdere info Piet Hermans 0623732339 of mail [email protected]

Geschiedenis
Lamershof is van oudsher een pachthoeve, die eigendom was van het Burgerlijk Armbestuur van Weert, een gemeentelijke instelling tot steun aan de armen van Weert.

Het Burgelijk Armbestuur had zeer veel bezittingen zoals landerijen en ook enkele boerderijen o.a Nelissenhof, Lamershof, Hennenhof, en Bobesissenhof. Deze werden allen verpacht en uit de opbrengsten hiervan werden de armen ondersteund.

De naam ”Lamershof ” komt in 1958 al voor.Waar de naam ” Lamers ” vandaan komt is officieel niet te achterhalen. Men vertelt dat de eerste bewoners ” Lamers ” heette en daar woonde met zijn vrouw en aangenomen kind. De latere bewoners werden ofschoon ze geen ” Lamers ” heette toch zo genoemd. Zo heette Hubertus Coenen een van de laatste bewoners, in de volksmond, ” Lamers Bert ”

Met de bijhorende gronden was de pachthoeve Lamershof 11.75,50 ha. groot. In de vorige eeuw kende deze boerderij ook een schaapsweide en een schaapskooi. De eerste bekende pachter was in 1859 Petrus van Kimmenade, die een pachtsom moest betalen van f. 360,00 alsmede 10 maalder rogge per jaar. Later is de pachtsom wat verlaagd.

In 1872 kwam pachter Jan Leonard Geelen, afkomstig uit Hunsel. Deze heeft tot 1913 op de boerderij gezeten. In 1872 bedroeg de pachtsom f. 240,00 per jaar.

Het pachtcontract bevatte toen onder meer de volgende bepalingen: De pachter moet jaarlijks gratis stro leveren voor het dakdekken; Wat meer nodig was werd vergoed door het Armbestuur. Ook moest hij de dakdekker; dienen door het ter beschikking stellen van gaarden en wissen:. Het afval van het oude dak mocht hij houden. Bij reparaties aan de boerderij moest hij de werklieden gratis ” kost en drank ” verschaffen. Ook moest hij de nodige bouwmaterialen gratis aanvoeren en jaarlijks 4 dagen met ” eigen gespan ” karvrachten doen voor het Armbestuur.

De voorlaatste pachter was Hubertus Coenen, geboren op 15 mei 1881 te roggel en gehuwd geweest met Maria Catharina Kneepkens uit Weert. Deze kwam in 1913 vanuit Baexem.

De pachtsom bedroeg toen f. 485,00 per jaar doch in 1915 werd deze pachtsom teruggebracht tot f. 400,00 per jaar. De boerderij werd telkens voor 9 jaar verpacht. Om te voorkomen dat de boerderij niet goed zou worden beheerd, bevatte het pachtcontrakt in die tijd ondermeer de bepaling, dat op de boerderij steeds minstens 11 melkgevende koeien en 1 werkpaard aanwezig moesten zijn.

In 1935 werd de boerderij van de grond af geheel vernieuwd voor de som van f. 4.885,00 door de aannemer Mathias Scheepers en architect Pierre Stultiëns, beiden uit Weert.

De laatste priester-direkteur van het Bisschoppelijk College van Weert ( 1957 – 1969 ) Hendricus Cornelis Coenen is in 1913 op Lamershof geboren en was een zoon van Hubertus Coenen. De laatste pachter is Jacobus Hubertus Coenen geweest, geboren op Lamershof op 18 augustus 1920 en gehuwd met Maria Catharina Elisabeth Haenen. Deze is op 23 december verhuisd naar Stramproy.

Bij raadsbesluit van 13 mei 1960 werd het Burgelijk Armbestuur opgeheven, de dienst Sociale Zaken van de gemeente Weert nam de taken over. De bezittingen gingen naar de gemeente, zo ook  ”Lamershof ‘. Zo kwam ”Lamershof” in de handen van de gemeente Weert. Toen in 1975 dit gebied werd aangewezen voor exploitatie van recreatie-tuinen, lag het in de bedoeling om de oude boerderij Lamershof te slopen. Gelukkig is de gemeente op dit besluit terug gekomen en heeft de vereniging de kans gekregen om de boerdeij om te bouwen tot verenigingsgebouw.

Door de enorme inzet van het bestuur en verschillende leden is Lamershof met bijhorende gezellige kantine, een fijne plek waar goed te vertoeven is onder het genot van koffie, frisdrank, bier e.d. waar men ware en onware tuinverhalen verteld kan worden.

Vorig artikelWethouders Geert & Tessa geven les over gemeente en politiek
Volgend artikelStijgende kans op hooikoortsklachten, berken gaan bloeien