Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


30 minuten bereidingstijd


Recept van Enny Houtman-Feijen

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 gele paprika’s
  • 1 venkelknol
  • olijfolie
  • 850 ml groentebouillon
  • 100 gram zeekraal
  • 150 ml slagroom
  • 1,5 eetlepel anijsdrank (pernot)
  • 4 plakjes gerookte heilbot

Bereiding

Pel en snijd de knoflook in plakjes. Snijd de bleekselderij in stukken van een ½ cm. Halveer de venkelknol en snijd de helft in blokjes van 1 bij 1 cm. Bewaar de andere helft voor de eindbereiding. Snijd de paprika in blokjes van 1 bij 1 cm. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de knoflook met bleekselderij en venkel glazig. Voeg daarna de paprika toe en laat 1 minuut mee fruiten.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Pureer vervolgens de soep en zeef door een fijnmazige zeef in een schone pan.
Voeg 100 ml slagroom toe om de soep te binden. Roer de slagroom door de soep.
Snijd de harde uiteinden van de zeekraal en blancheer deze 15 seconden in ongezouten kokend water. Giet op een zeef en spoel direct af met koud water. Laat goed uitlekken
Klop de resterende slagroom lobbig en meng met de pastis. Snijd de plakken heilbot in reepjes.
Klop de soep schuimig met een staafmixer door deze aan de oppervlakte van de soep te houden.

Opmaak bord
Snijd de resterende venkel in dunne reepjes. Verdeel de zeekraal en de venkel in het midden van voorverwarmde borden en leg de heilbot erop. Schep er een quenelle anijsroom op en werk af met een venkelpluimpje. Schenk de schuimige soep langs de garnituur.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Condesa Eylo, Verdejo Crianza sobre lías en Barrica
100% Verdejo druiven. Doordat de wijn in contact wordt gehouden met fijne gist voor  4 maanden in nieuw Frans eiken ontstaat er een prachtige volle wijn met tonen van tropisch fruit en gepelde sinaasappelen. Geweldige afdronk!

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.wijnhuisweert.nl||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Enny Houtman-Feijen
Voormalig beroep Docent Visagie en Haarverzorging
Geboren op 18 november 1947 te Soerendonk
Woont in Nederweert
Ouders Thijs Feijen en Cato Feijen-van Genijgen
Dochter van Vrouwelijke cateraar
Getrouwd met Hans Houtman
Moeder van  Bram en Guus
Opleiding Kappersvakschool
Trok volle zalen met De cabaretgroep Het Pin Kwintet
Was Incidenteel Fotomodel
Lust geen Insecten in tempurabeslag en suikerspinnen
Zal nooit Kogelvis eten
Heeft veel soorten likeuren in huis

Ik houd van de franse taal,
franse keuken en franse zomers

Favoriete gerecht “Mijn gerecht is een mooie combinatie van smaken. De hartige smaak van de heilbot, de zoute smaak van de zeekraal, de zoete smaak van de paprika en de knapperige smaak van de venkel maken van dit gerecht een prachtig schilderij. Dit recept heb ik jaren geleden gekregen van Kookstudio Meinen in Someren.”
Van chef-kok naar sous-chef “Mijn man Hans is een zorgzame, aardige, charmante, elegante en humorvolle man. Hans was voor ons huwelijk altijd ‘de baas’. Sinds wij getrouwd zijn, ben ik nu de chef-kok en hij de sous-chef. Koken heb ik van mijn moeder geleerd. Ze is in 1900 geboren. Zij was eigenlijk één van de eerste vrouwelijke cateraars. Zij kookte bij mensen privé thuis en had meisjes in dienst die haar ondersteunden. Een vrouw met een eigen bedrijf was in die tijd zeer uitzonderlijk. Ik heb haar eerste kookboek nog. Koken zit in het bloed. Net als mijn moeder heb ik ook mijn kinderen leren koken. Je mocht pas het huis uit, als je de fijne keuken beheerste.”
Edelsmid “Naast kok ben ik ook edelsmid. Edelsmeden is een fantastische hobby. Als je je werk na een tijdje niet meer mooi vindt, dan smelt je het gewoon om.”
Het oog van een voormalig model “Als ik zou moeten beoordelen wie ik er goed vindt uitzien, dan denk ik direct aan Ursula Andress en Richard Gere. Ursula Andress was Bondgirl en vertolkte de rol van Honey Ryder in de eerste film van James Bond, Dr. No. Het moment waarop zij in deze film al zingend en gekleed in slechts een bikini uit de zee stapt, is een van de bekendste fragmenten uit de James Bond-films. Ik vind vooral de symmetrie in haar gezicht mooi. Een mooie, charismatische man vind ik Richard Gere. Neem nou de film ‘Pretty Woman’. In die film zie je dat hij niet alleen erg aantrekkelijk is om te zien, maar ook charmant is in de omgang.”
Beautytip “Schoonheid komt van binnen.”
Irritant “Ik vind het irritant als de kinderen de achtergebleven tandpasta niet wegspoelen in de wasbak. Nog irritanter zijn mensen die menen te moeten eten met geluiden. Het meest irritant zijn vrouwen die hun rode lippenstift afvegen aan mijn linnen servetten.”
Tip op tafel “Als ik de tafel dek, dan vouw ik altijd een papieren servet in een linnen servet. Zo voorkom je dat vrouwen met gestifte lippen hun mond met het linnen afvegen.”
Favoriete boek “Mijn favoriete boek is vaak een kookboek. Als ik op vakantie ga, neem ik naast leesboeken ook altijd kookboeken mee.”
Geen vlek te gek “Laatst had ik een vlek in een witte katoenen broek. Als je zo’n vlek besprenkelt met citroensap en in de zon legt, verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon in de volgende wasbeurt.”
Meesterbakker “Als ik geen tijd heb om vlaaien te bakken, dan haal ik de vlaaien bij bakker Kuster in Leveroy. Hij bakt de vlaaien op ambachtelijke wijze.”
Guilty pleasure “Het nummer ‘Der Junge mit der Mundharmonika’ van Bernd Clüver. Het nummer doet mij denken aan de tijd dat ik lid was van de cabaretgroep Pin Kwintet.”
Liedjes van vroeger “In mijn jeugd had je nog geen tv. Wij luisterden vaak naar Radio Luxembourg. Als ik aan die tijd terugdenk, dan moet ik denken aan het nummer ‘Spiel noch einmal für mich, Habanero’ van Caterina Valente, een Duits-Italiaanse zangeres. Ze was in de jaren vijftig en begin jaren zestig enorm populair in Nederland. Het nummer ‘Les Trois Cloches’ van Edith Piaf & Les Compagnons de la chanson doet mij denken aan mijn oude liefde Frankrijk. Ik houd van de Franse taal, de Franse keuken en van Franse zomers.”
Ontbijt “Ik ontbijt elke morgen met yoghurt met muesli. Het is gezond, lekker en vezelrijk en het helpt mij om van mijn hagelslagverslaving af te komen.”
Favoriete ontbijt “Vroeger ging ik met Kerst naar de nachtmis. Die begon om vier uur ’s nachts en was om zes uur ’s morgens afgelopen. Als wij thuiskwamen, stond de hele tafel vol met overheerlijke gerechten van mijn moeder. Mijn moeder stond dagen van tevoren in de keuken om dit ontbijt bij elkaar te toveren. Dagenlang rook je heerlijke warme geuren in huis.”
De couturière gaat op pad “Ik maak mijn carnavalskleding zelf. In het verleden ging ik op carnavalsdinsdag naar Maastricht, om ideeën op te doen voor het volgende jaar. In Maastricht weten de mensen als geen ander hoe ze zich moeten verkleden.”
Kooktruc “Leg kipfilets in koffiemelk. De kipfilets moeten helemaal onder de koffiemelk staan. Voeg een scheutje citroensap en sjalotjes in schijfjes toe en laat dit geheel één nacht marineren. Haal de volgende morgen de kipfilets uit de schaal en dep ze droog. De rest van de marinade heb je niet meer nodig. Bestrooi de kipfilets met peper en zout en paneer ze lichtjes met paneermeel. Bak vervolgens de kipfilets. Je zult proeven dat de kipfilets naar kalfsvlees smaken.”
Levenswijsheid “Als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden.”

Vorig artikelDagkrabbel 79/365
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 43: Fénsie-faer