Weerter Timmermansgilde St. Joseph bestaat vandaag 555 jaar

WEERT – Het Weerter Timmermansgilde St. Joseph, alias De Twaalf Apostelen bestaat na 555 jaar nog steeds en viert dat vandaag.

Vier keer per jaar houdt het gilde een vergadering en de jaarlijkse feestdag valt jaarlijks op St. Joseph, 19 maart. Vandaag beleven De Twaalf Apostelen, zo worden de gildenbroeders in de volksmond genoemd, hun jaarlijks uitje. Na een kerkdienst in de dekenale stadskerk verzamelen de twaalf gildenbroeders zich voor een korte feestvergadering en een tocht door de stad.

Het Weerter timmermansgilde bestaat inmiddels 555 jaar. Daarmee is het St.Josephgilde het oudste ambachtsgilde van Weert en het oudste nog bestaande gilde van Nederland. Graaf Jacob I van Horne verleende in 1464 het privilege voor de oprichting. In die tijd maakte Weert een periode van grote economische bloei door. De originele stichtingsoorkonde ligt in de archieven van de gemeente Weert.

Vorig artikelVoorleeskampioenen Bibliocenter Rose en Nina door naar de provinciale finale
Volgend artikelBoek als kunstobject en tentoonstelling van beeldend kunstenaar Renier Vaessen