Pas op met overmatig gebruik rechtsbijstandsverzekering

Eerder dit jaar kwam minister Dekker met het plan om te sleutelen aan de rechtsbijstandverzekering. Hij vond dat mensen te vaak naar een rechter stappen en dat de overheid nu ten onrechte betaalt voor deze zaken. Maar als je maandelijks premie betaalt voor een verzekering, wil je natuurlijk ook waar voor je geld wanneer zich een situatie voordoet waarbij je van die verzekering nodig hebt. Bij een rechtsbijstandverzekering loont het echter om de polisvoorwaarden eens goed door te lezen, zodat je weet hoe je deze kunt gebruiken.

Waarom een verzekering voor rechtsbijstand?
Met een rechtsbijstandverzekering ben je in veel verschillende gevallen gedekt voor eventuele juridische kosten die je maakt. Je hoopt het natuurlijk nooit nodig te hebben, maar er zijn veel gevallen waarbij zo’n verzekering toch van pas kan komen. Je kunt hierbij denken aan een ongeval, een conflict op je werk, problemen met een aankoop in een winkel of een ruzie met de buren. Het voordeel van een verzekering is dat je maandelijks een relatief klein bedrag kwijt bent, meestal rond de € 10,- à € 20,-. Als je zélf een advocaat moet inhuren word je al snel geconfronteerd met uurtarieven van ruim boven de € 100,- en lopen de kosten zo heel snel op. Bij een daadwerkelijk juridisch conflict verdient de premie zich dan ook al snel weer terug. Vaak kun je bovendien ook zelf bepaalde modules kiezen om de verzekering voor jou op maat te maken en geldt de dekking vaak voor de hele familie. Daar staat wel tegenover dat je via de rechtsbijstand meestal niet je eigen advocaat mag kiezen.

Geen onbeperkt gebruik
Toch kun je vaak niet onbeperkt gebruikmaken van je verzekering. Uiteraard moet je goed kijken welk type zaken precies onder de door jou gekozen verzekering vallen, maar vaak is er wel een kostenlimiet in een zaak. Als de kosten hoger uitvallen, moet je deze zelf bijbetalen. Hoe hoog de dekking precies is, hangt af van de verzekering maar de verschillen kunnen groot zijn. Bij sommige verzekeringen gaat het om dekking tot wel € 50.000,- of €100.000,-, terwijl bij andere verzekeringen de dekking maar tot €10.000,- reikt.

Geen onbeperkt gebruik
Daarnaast kun je ook in niet alle gevallen een onbeperkte hoeveelheid malen gebruik maken van je verzekering. Communicatie over hoe vaak consumenten aanspraak mogen maken op hun verzekering is echter vaak onduidelijk. Als je in een periode van enkele jaren meer dan een handvol keren gebruikmaakt van de rechtsbijstand, kan het zijn dat jouw rechtsbijstandverzekeraar de premie verhoogt of je een limitering oplegt (bijvoorbeeld maximaal 1 nieuwe aanspraak in het komende jaar). Wat de precieze regels zijn die verzekeraars hanteren is niet altijd erg duidelijk. Het loont dus om vóór je een nieuwe zaak begint, goed de polis na te kijken of eventueel navraag te doen bij je verzekeraar over de richtlijnen die deze hanteert. Als je het daar niet mee eens bent, kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een andere verzekeraar, of kun je een klacht indienen bij het financiële klachteninstituut Kifid.

Vorig artikelMcDonald’s restaurants uit Weert en Nederweert gaan samen de strijd aan tegen zwerfafval
Volgend artikelVoorleeskampioenen Bibliocenter Rose en Nina door naar de provinciale finale