Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Jules Coenen

Ingrediënten

Vanille bavarois

  • 4 dl volle melk
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 14 gram gelatine

Aardbeiencoulis

  • 250 gram aardbeien
  • 2 eetlepels witte bastaardsuiker
  • 1 eetlepel limoensap

Bereiding

Scheid de eierdooier van het eiwit en klop de eierdooiers met 3 eetlepels suiker, roer flink om het mengsel goed te mengen.
Spoel de puddingvorm met een beetje van het eiwit en laat de vorm uitlekken.
Week de gelatine 10 tot 15 minuten in koud water, warm ondertussen de melk langzaam op, laat de melk niet koken. Voeg de vanillesuiker en de rest van de kristalsuiker toe.
Meng de warme melk al roerend zeer voorzichtig met de eierdooiers. Houd dit mengsel warm in de pan. Zorg ervoor dat het niet gaat koken. Los hierin de gelatine, blad voor blad, op. Laat het geheel daarna kort afkoelen.
Klop ondertussen de room stijf met het resterende eiwit. Giet lepel voor lepel het puddingmengsel bij de geklopte room en meng regelmatig goed door. Giet de bavarois-basis in de vorm en laat gedurende 1 nacht op een koele plaats, maar niet in de koelkast, opstijven.

Aarbeiencoulis
Pureer alle ingrediënten voor de aarbeiencoulis in een keukenmachine.
Voorzie voor het serveren met enige fantasie de bavarois met vers fruit, slagroom, aardbeiencoulis en chocolade.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

St15 Beerenauslese
Zeldzame en exquise wijnen met uitgesproken honingachtige aroma’s. Deze Beerenauslese heeft een fijn boeket; een perfecte stijlvolle zoete ervaring.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fbeerenauslese-0-375-st-cuvee-15||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Jules Coenen
Beroep Associate partner van BeBright
Geboren Op 3 oktober 1960 binnen de singels van Weert
Is Een echte Rogstaeker
Woont In Sittard
Ouders Wil Coenen en Annie Coenen-van den Boom
Getrouwd met Francis Coenen-Saelmans
Vader van Luke en Bas
Studie HBO Bedrijfskunde in Tilburg en MBA in Lausanne
Werkte Bij ’t Swaentje op de Oelemarkt
Was Verdediger bij Hockey Vereniging Weert
Goed doel Rabobank Foundation
Is niet opgegroeid In de jambuurt

in ‘t swaentje heb ik geleerd om
om te gaan met mensen in alle omstandigheden

Favoriete gerecht “De vanille bavarois is een familierecept van de familie Coenen. Het is een recept van mijn oma Cato. Op eerste kerstdag kregen wij dit als dessert. Het werd gemaakt door mijn vader op kerstavond, aangezien het gerecht één nacht moet opstijven op een koele plek. Wij mochten mijn vader nooit helpen, want het was zogenaamd een erg moeilijk recept. Net als vroeger bereid ik dit gerecht op kerstavond en denk ik even terug aan de kerst bij ons vroeger thuis.”
In memoriam Ton Mathijssen “In mijn studententijd heb ik gewerkt voor Ton Mathijssen in ’t Swaentje op de Oelemarkt. In ’t Swaentje heb ik geleerd om om te gaan met mensen in alle omstandigheden. Daarnaast hechtte Ton veel waarde aan een goed product. Het glas, dat je aanbood als medewerker, moest echt een goed glas bier zijn. Het bier moest goed afgeschuimd zijn en het embleem van Brand moest voor de klant goed zichtbaar zijn. Ondanks het leeftijdsverschil hadden Ton en ik een speciale klik. Wij hadden allebei dezelfde humor, wij zijn allebei goed eigenwijs en hadden beiden veel respect voor elkaar. Iedere avond in ’t Swaentje had zijn eigen kleur. Op donderdag was het rikken aan de stamtafel en vlogen de emoties over tafel. Op vrijdag was het dobbelen in het leren potje. Sommigen maakten er echt een potje van en waren notoire leugenaars. Bij het dobbelen had iedereen een vaste plek aan de bar en oude rekeningen werden met luide kuil vereffend. Op zaterdag kwam de jeugd.”
Blauwe maandag “Ik ben een keer op een carnavalsmaandag, zoals het een echte Rogstaeker betaamt, ’s middags om twaalf uur op stap gegaan. Maar ik moest’s avonds ook nog werken in ’t Swaentje. Tijdens het werk was ik opeens om negen uur ’s avonds in de veronderstelling dat het sluitingstijd was. Dus draaide ik zoals gewoonlijk tegen sluitingstijd het nummer ‘De Hoogste Tijd’ van André Hazes en begon ik met het schoonmaken van de vloer. Ton Matthijssen kwam naar mij toe en gaf mij vijf gulden om bij Nel op de Oelemarkt een broodje biefstuk te gaan halen.”
Niet opgegroeid in de jambuurt “Op zaterdagochtend, voordat de winkel openging, bakte mijn vader speklappen in de pan met heel veel roomboter. Vervolgens doopten wij onze boterham rijkelijk in de jus, strooiden wij een dikke laag hagelslag op deze boterham en topten wij dit geheel af met een speklap. Ook lekker is een boterham met kipfilet en suiker of een boterham met gekookte ham en jam. Het zoet geeft namelijk meer smaak aan het vlees. De boterham dubbel beleggen doe ik nu niet meer. Alleen nog bij Kernhemmer kaas.”
Poetstip “Een kristallen lamp maak je het beste schoon met een beetje spiritus op een zachte flanellen doek. Het blauw van het kristal wordt opgehaald en de lamp glinstert als nooit tevoren.”

Vorig artikelAPK check voor je vitaliteit, lezing door leefstijlcoach 19 maart bij Bibliocenter Nederweert
Volgend artikelEnergie neutrale bedrijfshallen Nederweert bijna opleverd