Breakdance mogelijk Olympisch sport in 2024

WEERT – Breakdance wordt mogelijk een olympische sport op de Zomerspelen van 2024 in Parijs. De organisatoren van het sportevenement hebben vorige week donderdag bekendgemaakt dat ze de danssport willen introduceren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet in december volgend jaar nog wel zijn goedkeuring uitspreken.

Het van oorsprong Amerikaanse breakdance moet “nieuwe generaties aanspreken”, zegt hoofd van het organisatiecomité Tony Estanguet volgens persbureau AFP. Het is de bedoeling dat de sport een “meer stedelijke, artistieke en natuurlijke dimensie” toevoegt aan de Spelen.

Breakdance in Weert
In Weert ging bij Dansschool Fresh meteen de telefoon rinkelen. Binnen enkele uren was Radio 1 in Weert en werd er via Skype contact gemaakt met danser Lorenzo Caboni (13) voor een item bij het Jeugdjournaal. Vorig jaar ging Raymon Truijen uit Weert naar de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, Argentinië als coach van danser Vicky Bergmans uit Gastel.

“Breaking (de officiële benaming) werd toen voor de eerste keer als Olympisch onderdeel gepresenteerd als een soort van pilot. Het breakdance onderdeel was daar een van de meest drukbezochte events en de reacties waren daar erg lovend. Ik ging er stiekem al een beetje vanuit dat het naar aanleiding hiervan Olympisch zou gaan worden. Toch is het erg goed nieuws dat breakdance is gekozen voor het programma. Wanneer een sport Olympisch wordt zullen er veel deuren open gaan m.b.t. professionalisering of nieuwe geldstromen zoals subsidies, eventuele steun NOCNSF etc. Onze ultieme droom is dat we in Weert een topsportcentrum voor breakers mogelijk kunnen maken. Als ik kijk naar de breakgeschiedenis en het niveau van dansers in Weert moet dit zeker mogelijk zijn” aldus b-boy en coach Raymon Truijen.

Wereldkampioen Lorenzo Caboni uit Nederweert wordt nu al gezien als een van de kanshebbers voor een Olympische medaille in 2024. Na het winnen van diverse kampioenschappen over de hele wereld mag hij zich in 2018 zeker de nr. 1 van de wereld noemen. Hij zal dan net 18 zijn en kan dan ook een poging wagen om zich te kwalificeren.

Zapp Live
De items van Radio 1 en het Jeugdjournaal werden vorige week donderdag meteen uitgezonden. De mediahype omtrent de Spelen is nog niet over want morgen zijn de Fresh Allstars al weer voor de zesde keer te zien bij [email protected] ZappLive wordt uitgezonden vanaf 8:45 op NPO3.

Jurysport
Andere sporten die de Parijse organisatie op het programma heeft gezet zijn sportklimmen, skateboarden en surfen. Een primeur is dat echter niet: de drie sporten debuteren volgend jaar al op de Spelen in Tokio, nadat ook de Japanse organisatie ze had uitgekozen. Ook honk- en softbal en karate zijn nieuw in Tokio. Het IOC staat het gastland van de Spelen telkens toe een aantal sporten aan het programma toe te voegen.
De competitie bestond in Buenos Aires uit duels tussen individuele dansers, die beslist werden door een jury. Deelnemers werden geselecteerd op basis van video’s die ze zelf online hadden ingestuurd.

Potentiële Olympische sporten moeten bestuurd worden door een onafhankelijk en internationaal overkoepelend orgaan. Bij breakdance is dat de World DanceSport Federation (WDSF). Een sport moet bovendien in genoeg landen en werelddelen worden beoefend. Bij de WDSF zijn 98 nationale bonden aangesloten, verdeeld over zes werelddelen.

Vorig artikelNieuw magazine van Artis Mediagroep voor Ondernemend Venlo
Volgend artikelDagkrabbel 60/365