Een ‘gevangenissetting’ voor asielzoekers die overlast geven

Archieffoto KMS Weert

WEERT | CRANENDONCK – Er vloeit met regelmaat bloed in de azc’s. De bestuursvoorzitter van het COA, Milo Schoenmakers, pleit voor een ‘gevangenissetting’ voor asielzoekers die overlast geven. Dat is vaker geopperd. Wat staat dit idee in de weg? 

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Harbers van Asiel ingrijpt bij asielzoekerscentra met onveilige werkomstandigheden voor het personeel. ‘Desnoods bemoeit Rutte zich hier persoonlijk mee’, benadrukt de PvdA. Ook GroenLinks, de SP en regeringspartijen VVD en CDA pleiten voor actie. Zo meldt vandaag dagblad ‘de Volkskrant’.

Ze reageren op een lange lijst van incidenten die vakbond FNV dinsdag publiceerde over de onveilige situaties in asielzoekerscentra waarmee medewerkers te maken hebben: bedreigingen, scheldpartijen, seksuele intimidatie, drugshandel, overlast en overmatig alcoholgebruik. Ook zou sprake zijn van bedreigingen met messen en pistolen.

De overlast wordt vaak veroorzaakt door asielzoekers uit zogeheten veilige landen zoals Marokko, Tunesië en Algerije – mensen van wie de aanvraag vaak bij voorbaat vrijwel kansloos is, maar die vaak wel een tijd in de procedure zitten.

Tijdelijk verbod
De nieuwe directeur Milo Schoenmaker van het COA, anderhalve maand in dienst, reageerde in Nieuwsuur geschokt en erkende het probleem. Hij pleit voor speciale opvanglocaties in een ‘gevangenisachtige setting’: ‘De relatief kleine groep die er nu voor zorgt dat mijn mensen en de andere asielzoekers zich onveilig voelen, hoort niet in de opvang thuis. Daarvoor zijn inzet, expertise en bevoegdheden nodig die meer passen bij politie, OM en overheden.’ Ook de coalitie- en oppositiepartijen eisen nu dat het kabinet raddraaiers naar alternatieve opvanglocaties stuurt. Volgens dagblad ‘de Volkskrant’.

Asielzoekers uit veilige landen zijn tijdelijk niet welkom in azc’s. De instroom uit de veilige landen houdt aan. Vorig jaar arriveerden 1.336 asielzoekers uit Algerije en nog eens 1.163 uit Marokko. De afgelopen jaren zijn de regels als aangepast, om deze groep zo snel mogelijk door de asielprocedure heen te laten stromen. Volgens een woordvoerder van het COA zijn er nu rond de 1.200, 1.300 personen uit veilige landen in Nederland.

In de praktijk is de overlast door ‘veiligelanders’ niet meer houdbaar, zegt burgemeester Jos Heijmans. ‘Ze plegen strafbare feiten door het hele land, van Maastricht tot Amsterdam. Ze zijn onderdeel van een netwerk dat door heel Europa trekt. Ze hebben contact met elkaar, plegen in groepen misdrijven en weten precies van elkaar wat ze doen.’ Volgens burgemeester Heijmans komen de ‘veiligelanders’ nu vrijwel niet terecht in beveiligde aso-azc’s en lopen ze daar bovendien ook zo weer weg: ze kunnen er niet worden vastgehouden. Hij stelt dat er daarom een ander soort opvang moet komen: één waar de overlastplegers niet uit kunnen. ‘Die mensen moet je in een besloten azc zetten.’ Hij wil een systeem waarbij burgemeesters toestemming kunnen geven voor gedwongen opname, net zoals soms gebeurt bij psychiatrische patiënten. Of dat juridisch mogelijk is? ‘Daar moet de staatssecretaris voor zorgen.’

Lees het hele artikel via de Volkskrant.

BRONde Volkskrant
Vorig artikelCrossroads Limburg zet Noord-Limburg op de kaart
Volgend artikelFemale combineert Internationale Vrouwendag met de uitreiking van de Antje Award