Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


Recept van Jan Dibbets 

Ingrediënten

  • 500 gram tagliatelle
  • 3 rode bieten, gekookt
  • 3 gedroogde rode pepertjes
  • 125 ml zure room
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bosje verse dille, fijngehakt
  • Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding

Pureer de rode bieten in de blender. Voeg de verkruimelde rode pepertjes en verse dille aan de bieten toe en laat dit mengsel een paar uur rusten.

Bak in een koekenpan de gesnipperde knoflook in olijfolie lichtbruin aan. Voeg het bietenmengsel toe. Breng op smaak met peper en zout. Als het bietenmengsel bijna het kookpunt heeft bereikt, haal de pan van het vuur en meng de zure room door de bietensaus.

Kook de tagliatelle beetgaar en leg in een ruime schaal. Schenk de bietensaus er overheen. Maak af met 2 eetlepels fijngehakte dille en geraspte Parmezaanse kaas. Meng alles door elkaar.  Garneer het gerecht af met dille en serveer er geraspte Parmezaanse kaas bij.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Conte di Campiano, Primitivo di Manduria
Een ster onder de Primitivo’s van Conte di Campiano. Krachtige wijn met geconcentreerd fruit en een lichte kruidige toets.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Frode-wijnen%2Frode-wijn-italie%2Fconte-di-campiano-primitivo-manduria-2182||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Jan Dibbets
Beroep Beeldend Kunstenaar
Geboren Op 9 mei 1941 te Weert
Woont In Nederland en Italië
Ouders Geert Dibbets en Antonia Dibbets-Eijsbouts
Getrouwd met Kaayk
Vader van Hiske
Studie Kunstacademie te Tilburg en Central Saint Martins College of Art and Design te Londen
Betreurt De destructie van Weert
Toppunt van Lelijkheid De Muntpassage en het stadhuis in de Beekstraat
Speelt Met kleur en smaak
Houdt van Toverballen en veterdrop

De Hollandse Meester uit Weert, die gek is op de meest chique keuken namelijk de eenvoudige Italiaanse boerenkeuken.

 

Favoriete gerecht “Het is geen favoriet gerecht. Dit gerecht heb ik zelf uitgevonden. Tot mijn verbazing kwam ik dit gerecht ook tegen in de streek Puglia in Zuid-Italië. Eigenlijk komen pikante gerechten niet veel voor in Italië. Maar in Puglia, in de buurt van Ostuni, eten ze wel pikant. Dit is geen chique gerecht, dit is eigenlijk een boerenmaaltijd.”
Liefhebber van bijzondere wijnen “In Italië woon ik niet naast wijnboeren, maar naast boeren en buren die wijn maken voor eigen gebruik. Net zoals je goede wijnen moeten leren drinken, moet je oom deze leren drinken. Het zijn pure wijnen, niet chemisch vervaardigd. Zo maakten ze ook in de middeleeuwen wijnen. Ze hebben een heel andere smaak. Ze bevatten namelijk meer zuren.”
De historische kern van Weert “Binnen de singels mag je geen afbreuk doen aan gebouwen en geschiedenis. De historische kern van een stad mag je namelijk gewoonweg niet aantasten. De historische kern van Weert is in honderden jaren gegroeid en heeft men na 1960, bij wijze van spreken, binnen een week afgebroken. We hadden iets heel speciaals. Een middeleeuwse stad groeit altijd daar waar knooppunten zijn en Weert was een kruispunt van twee belangrijke wegen. Als je vanuit Utrecht naar het zuiden ging, dan kwam je langs Weert en als je van Antwerpen naar het oosten ging, kwam je ook langs Weert. Door gebrek aan monumentenzorg en cultuurbesef is een hele geschiedenis zomaar weggevaagd.”
Hoogtepunt van destructie “Het hoogtepunt van destructie, naast de Hoge Kei, is de destructie van het Sint Jans Gasthuis, Sint Jans Gasthuiskapel en de Gasthuissteeg grenzend aan de Beekstraat. De Sint Jans Gasthuiskapel was een gotische kapel uit de 18e eeuw. Het was een soort klein Martinuskerkje. Het Sint Jans Gasthuis werd gebouwd in 1869. Het was het eerste ziekenhuis van Weert. In 1970 moest alles wijken voor het destijds nieuwe gemeentehuis van Weert en niet te vergeten, ook wijken voor die fantastische parkeerplaats. Datzelfde gemeentehuis breken ze nu weer af. Deze ooit zo schitterende plek werd dus afgebroken voor een spuuglelijk gemeentehuis dat achteraf gezien voor niets gebouwd is.”
Vervlogen romantiek “Raar dat sommigen heel romantisch doen over de Oelemarkt. De Oelemarkt was in het verleden, vóór de afbraak van de mooiste gebouwen van Weert, echt niet het mooiste stukje van Weert.”
Toeristische trekpleister afgebroken “De Hoge Kei was een monument van de eerste orde. De meest unieke straat van Weert. De Hoge Kei presenteerde het straatbeeld uit de middeleeuwen. Hier kon je zien hoe men zo’n vierhonderd jaar geleden leefde. Dat zou nu bussen vol met Japanners trekken. Het is gewoon weg.”
Belangrijk is eenheid “De eenheid van een gebouw en van een straat moet intact blijven. Bij de eenheid van een gebouw moet je denken aan het gebouw van Baerke Bos, nu Hostellerie Munten. De onderkant van het gebouw klopt met de bovenkant. Als ik denk aan de eenheid van een straat, denk ik aan de Langstraat. Als je foto’s bekijkt van de Langstraat rond 1950, dan tref je eenheid aan. Maar een foto van de Langstraat uit 1976 laat alleen maar rommel zien. Denk hierbij aan die debiele bielzen bakken met bomen erin en die stomme lantaarnpalen en her en der lullige bronzen beeldjes. De Langstraat is geen toonbeeld van eenheid meer, maar van puinhoop. Vooral ook omdat alle ondergevels naar de waan van de dag door de middenstand verbouwd worden.”
Nieuwe fiscale regel “Sommige middenstanders hebben lak aan iedere vorm van cultuur. Dit bevordert de wildgroei in de binnenstad. De overheid beloont het kapot maken van gebouwen, doordat men afbreuk fiscaal kan afschrijven. Vele gevels in de binnenstad zijn hierdoor jammerlijk genoeg verloren gegaan. Als ik minister van Financiën was, dan zouden ondernemers alleen maar voor belastingaftrek in aanmerking komen, als zij hun gevel in de oorspronkelijke staat zouden terugbrengen.”
Kooktips “Bewaar altijd een beker van het pastawater om de saus en de pasta soepel te maken, indien de pasta plakkerig wordt. Meng een losgeklopt ei met kaas en peper, dan bindt de saus nog beter.”
Gelukkig gespaard gebleven  “Gelukkig zijn ’t Vlaaihuis, het pand Koloniale Waren Het Zwaard en nog wat panden aan de Korenmarkt gespaard gebleven.”
Levensmotto “Bezint eer gij begint. Gelet op mijn betoog over de destructie van Weert een passend motto.”

Vorig artikelSamenwerking Retail Innovation Center Roermond verlengd
Volgend artikel1900 – Oelemarkt