Boekenweek 2019 – Joke van Leeuwen schrijfster, illustrator, multi-talent 29 maart Bibliocenter Weert

Lezing Joke van Leeuwen 29 mrt Bibliocenter Weert
Lezing Joke van Leeuwen 29 mrt Bibliocenter Weert

Zo veelzijdig als maar zijn kan, dat is multi-talent Joke van Leeuwen (1952). Zij is schrijfster van jeugdboeken, gedichten en toneel en sinds enige tijd ook van romans. Ze is ook nog illustrator en performer. En is veelvuldig bekroond.

In de Boekenweek op vrijdag 29 maart is zij te gast bij Bibliocenter in Weert. Zij gaat in op het thema van de Boekenweek “Moeder de vrouw” en geeft een voordracht uit en over haar werk. In haar boeken vind je onderkoelde humor, andersom denken en zoeken naar schoonheid. Aanvang 19.30 uur. Toegang € 10,- leden en € 15,- niet-leden. Aanmelden via www.bibliocenter.nl . Je vindt de bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. Deze literaire avond bij de bibliotheek Weert wordt een genot voor elke toehoorder. Die mag je niet missen!

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag en woonde onder meer in Amsterdam, Brussel en Maastricht en woont nu in Antwerpen. Ze studeerde grafische kunsten en geschiedenis in Brussel. In 1978 publiceerde ze haar eerste kinderboek en won ze met haar eerste cabaretprogramma alle prijzen op het Camerettenfestival. In 2000 kreeg ze de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboekenoeuvre en in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Juweel met scherpe randjes

In de jaren negentig kwamen haar eerste dichtbundel (C.Buddingh’prijs) en roman voor volwassenen uit. Voor de roman ‘Feest van het begin’ kreeg ze de AKO Literatuurprijs. Met ‘Alles nieuw’ had ze al op de shortlist van die prijs gestaan. Met ‘De Onervarenen’ stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar laatste roman ‘Hier’ kwam uit in april 2018. Het boek is op de longlist geplaatst voor de Libris Literatuur Prijs 2019. “Mooi van taal, pijnlijk van inhoud: een juweel met scherpe randjes”, schrijft de recensent van het NBD. De Volkskrant noemde het boek “een beklemmende fabel”, die gaat over “de eeuwige worsteling van de migrant in snijdend proza”.

Heppie

Ik voel me ozo heppie
zo heppie deze dag.
en als je vraagt: wat heppie
als ik eens vragen mag,
dan zeg ik: hoe wat heppie,
wat heppik aan die vraag,
heppie nooit dat heppieje
dat ik hep vandaag?

bron: ‘Ozo heppie en andere versjes’ door Joke van Leeuwen, 2000

Lees meer over Joke van Leeuwen op haar website www.jokevanleeuwen.com

Vorig artikel1954 – Bouw drukkerij Smeets
Volgend artikelNieuw hoofdkantoor voor Moonen Packaging in Weert