Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


2 uur bereidingstijd


Recept van Joost Arts 

Ingrediënten

 • 600 gram victoriabaars
 • 400 gram zalmfilet
 • 1 prei
 • 1 courgette
 • 1 rode paprika
 • 2 tenen knoflook
 • 1 bosje verse basilicum
 • 100 gram Schwarzwälder Schincken in plakjes
  geraspte kaas
 • witte peper en zout
 • 1 pakje voorgekookte groene lasagnevellen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de victoriabaars in grote stukken. Verwijder het vel van de zalmfilet en snijd de zalm in grote stukken. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Was de courgette en paprika. Snijd de courgette in dunne plakjes en de paprika in blokjes. Pel de tenen knoflook en snijd ze fijn. Verwijder de steeltjes van de basilicum. Bestrooi de vis met versgemalen peper en zout ze licht.
Bereid de bechamelsaus. Verwarm de boter in een kookpot. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en roer stevig tot het mengsel kruimelig wordt. Voeg mondjesmaat melk toe en roer dit door de roux. Blijf melk toevoegen tot je een gladde dikke saus hebt. Voeg naar smaak nootmuskaat, peper en zout toe.
Vet de ovenschaal in en leg op de bodem een laag lasagnevellen. Leg hierop de stukken zalm en dek af met een laag lasagnevellen. Verdeel hierover de plakken Schwarzwalder Schincken, samen met plakjes courgette en basilicumblaadjes. Giet hierover een dun laagje bechamelsaus en leg hierop weer een laag lasagnevellen. Leg daarop de stukken victoriabaars en dek alles af met lasagnevellen. Leg daarop de preiringen, de blokjes paprika en de knoflook. Verdeel daarover een flinke laag bechamelsaus en strooi er als laatste de geraspte kaas over.
Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de lasagne in 45 minuten gaar. Kijk na 30 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Dek na 15 minuten de schotel af met aluminiumfolie waar gaatjes ingeprikt zijn.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Wente, Morning Fog Chardonnay
Goudgeel van kleur en aroma’s van appel en vanille door de mooi geïntegreerde houttonen. Deze Chardonnay is mondvullend met een lange verfrissende afdronk.

Wijn-bij-Lasagne-met-victoriabaars-en-zalm

Even voorstellen

Naam Joost Arts
Beroep Accountmanager bij Lindeboom Brouwerij
Geboren Op 19 januari 1975 te Overasselt
Woont In Weert
Ouders Piet Arts en Anja Arts-Groenendijk
Broer van Niels en Maike
Partner van Tamara Stokbroeks
Ligt naast De voormalige groom van Riny Rutjes WK kampioen 2003 tweespan mennen
Studie Hoge Hotelschool te Maastricht
Moest Als zoon van champignonkwekers champignons plukken
Heeft Vaak onder stroom gestaan
Is gek op Bier

Het smaakpalet van bier is veel breder dan dat van wijn

Favoriete gerecht “Mijn peettante Mien Groenendijk maakte vaak dit gerecht voor ons klaar. Het is een smaakvol gerecht, makkelijk te bereiden en door velen geliefd.”
Trots op “Ik ben trots op mijn team in de zaak. Het team denkt mee, is kritisch en men werkt niet alleen maar voor het geld. Als ik verhinderd ben, kan ik de zaak met een gerust hart aan ze overlaten.”
Heel veel champignons “Mijn ouders hadden vroeger een champignonkwekerij. Doordeweeks kregen wij meerdere keren champignonsoep. Op verjaardagen een rijkelijke champignonsalade en met Pasen een verrukkelijke champignontaart.”
Tegelwijsheden van een horecaman
1. Water is pas lekker, als het door de brouwerij is geweest.
2. Niet alles komt goed, maar het leven gaat gewoon door.
3. Als je niet liegt, hoef je ook niets te onthouden.
Tips voor een kater “Mocht je wakker worden met een kater, neem dan twee tabletten Paracetamol, één zakje ORS en één vitamine C bruistablet. De Paracetamol is tegen de hoofdpijn, de ORS brengt je vochthuishouding op peil en voorkomt uitdroging, de vitamine C vult de vitamines weer.”
De bierkenner spreekt “Het smaakpalet van bier is veel breder dan van wijn. Bier past bij heel veel gerechten en bij heel veel momenten. Hierbij enkele proefnotities van de volgende bieren:
1. Het goudblonde Weerter stadsbier 1414 Ambrosius bevat een vleugje bijenhoning van de plaatselijke imkervereniging en drie soorten hop. Het bittertje van de hop en het zoetje van de honing passen uitstekend bij een toastje met brie en walnoten.
2. Het bier Nativitas van Hof van Cranendonck smaakt het beste bij mijn gerecht in dit boek. Dit bier heeft een mooie citroengeur, smaakt naar een boterbabbelaar en prikkelt fijn in de keel. Een verleidelijke dorstlesser die past bij alle jaargetijden.
3. Het bier Orval heeft een typische geur en smaak, die je in geen enkel ander bier zult aantreffen. Orval past het beste bij een boerenovenschotel of de champignontaart van mijn moeder.
4. St. Bernardus Abt 12 is de Grand Cru onder de bieren. Je kunt hem vergelijken met een Grand Cru uit de Bordeaux. Ik gebruik dit bier ook vaker in gerechten. Braad ossenhaaspuntjes aan in een pan, blus vervolgens af met St. Bernardus Abt 12 en maak af met een gebonden kalfjus. Je weet niet wat je proeft.
5. Rest alleen nog het Brand Up bier. Brand Up is een goede digestief. Het uitgesproken bitter randje is een sauna voor de maag na een rijkelijk diner.”
Kooktip “Als een recept toch vocht nodig heeft, dan kun je net zo goed bier gebruiken. Deze kooktip komt uit mijn favoriete boek Koken met Bier van Paul Mercurio.”
Horen, zien en zwijgen “Horen, zien en zwijgen hoort bij mijn vak. Ik tap niet alleen bier, maar ben ook barpsycholoog. Bij een bestelling aan de bar, kan men een gratis consult krijgen.”
Presentatie bitterballen “Bij alle bieren passen bitterballen. Een bitterbal is het lekkerst als hij in een oneven aantal wordt geserveerd. Om de laatste bitterbal moet gestreden worden. Vaak is degene met de hoogste gunfactor de winnaar.”
Lust geen “Ik lust geen melk. Als baby lustte ik de moedermelk ook niet. Ik ben groot geworden op champignons en bier.”
Onder de stroom “Ik woonde vroeger op het platteland. Als ik moest plassen, dan plaste ik wel eens per ongeluk tegen het prikkeldraad. Ik heb best vaak onder stroom gestaan.”
De tijd gaat veel te snel “De tijd gaat veel te snel en daar mogen wij allen getuige van zijn. Wij eten de aarde letterlijk op en dus zullen wij gelet op ons consumptiepatroon anders moet omgaan met de voedselproductie in de wereld. In de toekomst zal het mogelijk worden om vlees te verkrijgen uit een 3D-printer. De eerste stappen zijn al gezet door het kweken van een hamburger. Ook op het gebied van groenten ontstaan nieuwe teelttechnieken, zoals hydroponics, waarbij groenten groeien in water in plaats van aarde. De tijd gaat snel, zeker als je je bedenkt, dat men een binnen een paar jaar een compleet grachtenpand in Amsterdam gaat printen in 3D. Zo snel ging het vroeger allemaal niet. Het is een voorrecht om hiervan getuige te mogen zijn.”
Levensmotto “Regeren is vooruitzien.”