De droomwereld van illustrator Saman Dezai

WEERT – De Annex presenteert aan de Meikoel in Weert een selectie van het werk van illustrator Saman Dezai A.K.A. Kid KURA. Hiermee trapt Saman Dezai A.K.A. Kid KURA het jaarprogramma 2019 van de Annex af. De tentoonstelling Kid KURA is te zien van donderdag 14 februari tot en met zondag 31 maart.

Saman Dezai (Irak, 1990) is geboren tijdens de Golfoorlog en in de jaren 90 naar Nederland gevlucht. Hij studeerde in 2015 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam in de richting illustratie. Daarvoor voltooide hij de opleiding Grafisch Vormgeven aan De Eindhovense School.

Al gedurende zijn opleiding hanteerde hij een A.K.A. (Also Known As). Dit soort pseudoniemen worden vaak gebruikt in de hiphop- en breakdancewereld. Het mag dan ook eigenlijk geen verrassing heten dat Dezai hier grote affiniteit mee heeft en veel van zijn werk op deze scene geënt is.

Tentoonstelling Kid KURA
In de tentoonstelling Kid KURA is een selectie uit het werk van Saman Dezai A.K.A. Kid KURA te zien: prints, muurschilderingen en diverse ontwerpen voor kleding, evenementen en de muziek- en danswereld. Zo heeft hij onder andere gewerkt voor het Hiphophuis, Lowlands, Sneakerbaas, en de Hogeschool Rotterdam.

Het grafische werk van Kid KURA kenmerkt zich door een beeldtaal waarin droomwerelden, dualiteit en mysterie een hoofdrol spelen. Mensen komen in zijn illustraties vrijwel niet voor, maar zelfbedachte wezens zijn daarentegen in overvloed aanwezig. Voor Saman Dezai A.K.A. Kid KURA is tekenen de ultieme vorm van vrijheid. Daarmee kan hij alles creëren wat hij zou willen, en is de alledaagse werkelijkheid ondergeschikt aan zijn intentie om geen eenduidige beelden aan het publiek voor te schotelen.

U vindt de Annex aan de Meikoel 3 in Weert. De openingstijden zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 11.00-17.00 uur. Koopzondagen 14.00-17.00 uur.

Vorig artikel1947 – Wieërter Stadsvastelaovendj
Volgend artikelGemeente Kinrooi zoekt projectontwikkelaar