Flink koud tijdens maansverduistering aanstaande maandag

Komende nacht is het uitstekend weer om naar de maansverduistering te kijken. Het is helder en daardoor is de bloedmaan op blauwe maandag perfect zichtbaar. Wie buiten naar de maansverduistering kijkt, doet er goed aan zich dik in te pakken tegen de kou. De minima komen in het binnenland uit op -6 tot -9 graden. In het zuiden, zuidoosten en oosten kan het zeer lokaal zelfs streng vriezen met temperaturen net beneden -10 graden! Daarmee is het nog wat kouder dan in de nacht van zaterdag op zondag, toen het alleen in Leeuwarden streng vroor.

Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor deze niet meer te zien is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood.

De maan is niet alleen rood van kleur. Er is ook sprake van een ‘supermaan’. Hierdoor lijkt de maan groter dan normaal.

Hoogtepunt in vroege ochtend
Maandagochtend om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. We zien dan een hap die tot 5:40 uur steeds groter wordt. Op dat tijdstip is de maan voor een uur lang verduisterd: direct zonlicht kan de maan niet meer bereiken. Vanaf ongeveer 6:45 uur valt er weer direct zonlicht op de maan. De maansverduistering is om 8:45 uur voorbij. Op dat moment kunnen we de maan niet meer zien, omdat deze dan inmiddels onder de horizon ligt.

De maansverduistering is te zien aan de westelijke horizon. Wanneer de maan in zijn geheel verduisterd is staat deze op 21°. Dit is vrij laag, dus een vrij zicht naar het westen is wenselijk wanneer je optimaal wil genieten van de maansverduistering.

Blauwbekken tijdens het kijken op Blue Monday
Wie buiten naar de maansverduistering wil kijken, moet zich warm aankleden. Het wordt namelijk flink koud. In het zuiden, zuidoosten en oosten kan de temperatuur dalen naar -9 graden en zeer lokaal vriest het zelfs streng met -10 graden! Ook in de rest van het binnenland is het koud met -6 tot -8 graden. Aan de kust komen de minima rond -5 graden uit. Het wordt hiermee nog wat kouder dan in de nacht van zaterdag op zondag. Dat komt doordat er komende nacht nauwelijks wind staat en het volledig helder is.

Volgende maansverduistering
De eerstvolgende maansverduistering is op 16 juli van dit jaar. Dan is er sprake van een gedeeltelijke maansverduistering. Deze maansverduistering valt in de avond.

BRONWeerOnline.nl
Vorig artikelTweede verenigingscompetitie ZPC seizoen 2018-2019
Volgend artikelRusland 10-daagse in Weert