Muur oude Wertha brouwerij ontdekt

WEERT – Tijdens de sloop van de tennishallen rondom het voormalige Wertha Brouwerij complex is een deel van de originele brouwerijmuur uit 1909 tevoorschijn gekomen. Of de muur behouden blijft is nog niet bekend.

In Maastricht is het Regionaal Historisch Centrum Limburg gevestigd in een voormalig klooster van de minderbroeders franciscanen. De buitengevel van dit pand lijkt gescheurd maar is een eigentijdse verwijzing naar de voormalige stadsmuren van Maastricht. Zoiets zou wellicht een mooie verwijzing naar het verleden van deze brouwerij kunnen zijn, aldus de initiatiefnemers.

De geschiedenis van Brouwerij Wertha begint wanneer in 1908 Constant Janssens, die samen met Hubertus Coolen eigenaar is van de Weertse brouwerij De Ster, zijn 19-jarige neef Jos Mathijsen naar Duitsland stuurt om zich te bekwamen in het brouwen van ondergistend Beiersch bier. Toen Mathijsen een jaar later in Weert terugkeerde werd hij directeur van de nieuw opgerichte brouwerij Wertha aan de Zuid-Willemsvaart in Weert, de huidige Wertha Boulevard. In 1923 wordt de brouwerij ter veiling aangeboden waarna Jos en zijn broer Constant Mathijsen eigenaars van de brouwerij worden. De naam is inmiddels gewijzigd in de NV Exportbierbrouwerij Wertha.

Wertha Brouwerij Weert

Wertha museum en B&B
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een herbestemming voor de Mouttoren. Er hebben zich twee initiatiefnemers gemeld die een Werthamuseum en een bed & breakfast gaan realiseren. Het college vraagt de gemeenteraad in de vergadering van 6 februari een extra bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor de toegankelijkheid van de Mouttoren.

De Mouttoren heeft 4 verdiepingen. Slechts 3 verdiepingen zijn bruikbaar: begane grond, eerste verdieping en zolderverdieping. Op de begane grond en eerste verdieping wordt het Werthamuseum gevestigd met een proeflokaal. Op de zolderverdieping wordt een luxe bed & breakfast ingericht. Het dak(terras) kan dienen als uitkijkpunt. De derde verdieping is niet exploitabel omdat in deze ruimte de silo’s zijn gesitueerd. Deze maken deel uit van de constructie van de Mouttoren en kunnen niet worden gesloopt. Initiatiefnemers Ruud Koppens en Huub Raemaekers: “We hebben erg veel zin om onze plannen te realiseren. Daarbij zijn we trots op het feit dat we dit mooie gebouw voor Weert kunnen behouden. We hopen in 2021 te kunnen openen.”