Steekmuggen veroorzaken ook ‘s winters overlast

REGIO – Het is winter, maar dat betekent dat we van de muggen verlost zijn. Door de klimaatverandering is de culex pipiens molestus-mug, een ondersoort van de Nederlandse huissteekmug, in staat te overwinteren.

In de Volkskrant stelt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit dat de molestus-mug geen winterrust houdt. Het beestje broedt ondergronds, onder andere in kruipruimtes en metrogangen. “We vermoeden dat het aantal molestus-muggen toeneemt door de stijgende temperaturen”, zegt Van Vliet. Door het relatief warme najaar konden muggen langer actief blijven en is de kans groter dat ze in ondergrondse ruimtes overleven.

Steken
Vooral rond Den Haag, rond Breda, in Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel hebben mensen last van muggen. Maar het is goed mogelijk dat ook in de regio Midden-Limburg de molestus-mug actief is. De molestus-mug, die agressiever is dan de huissteekmug, kan het westnijlvirus overdragen. Dit gevaarlijke virus, dat door vogels wordt meegenomen en door muggen kan worden overgebracht op de mens, is nog niet in Nederland opgedoken.

Vorig artikelWedstrijdverslagen MEOS Dames 1 en Dames A
Volgend artikelKunst aan de muur en op het podium van het Munttheater