Europees Schutterstreffen Leudal positief afgesloten

Foto: Stephan Colen

LEUDAL – Ruim 80.000 bezoekers in drie dagen, de titel Europese Schuttersgemeente voor Leudal én een positieve balans. Nu de afwikkeling van het Europees Schutterstreffen Leudal 2018 bijna rond is, is dat de belangrijkste opbrengst van het grote internationale schuttersfestijn dat afgelopen augustus in Neer werd gehouden. Daar komt bij dat het hoofddoel; de verbroedering tussen deelnemers en publiek uit 12 Europese landen, ruimschoots is behaald.

“We kijken terug op een in alle opzichten, zeer geslaagd evenement”, vertelt Ko Remijnse, voorzitter van het stichtingsbestuur van het Europees Schutterstreffen Leudal 2018. “Toen de zes Leudalse schutterijen aan de organisatie van dit evenement begonnen, konden maar weinig mensen zich een voorstelling van dit verbroederingsfeest maken. Nu weet iedereen die bij het EST betrokken was, wat verbroedering inhoudt. Meer dan 80.000 mensen hebben het zelf kunnen ervaren tijdens het grootste evenement dat er ooit in Leudal gehouden is.”

Ko Remijnse Fotografie: Fred Vliegen

Europese Schuttersgemeente
Het mooie weer, het uitblijven van terreurdreiging en het enthousiasme van de vrijwilligers en de inwoners van Leudal droegen volgens Remijnse bij aan het succes. “Leudal heeft laten zien als één man aan het welslagen van het EST te willen werken. De titel Europese Schuttersgemeente die de Europese Gemeenschap van Historische Schuttersgilden aan de gemeente Leudal heeft verleend, is dan ook verdiend. Burgemeester Verhoeven  en de gemeentelijke organisatie hebben een belangrijke ondersteunende rol gespeeld in de verwerving van het EST in 2012 en tijdens de lange aanloop naar het evenement. Bovendien, met 16 schutterijen binnen de gemeentegrenzen, ís de gemeente Leudal een echte schuttersgemeente.”

Financieel geslaagd
Ook op financieel gebied is het EST geslaagd. Remijnse: “Hoewel de boeken nog niet gesloten zijn, kunnen de verenigingen waarvoor de vrijwilligers zich hebben ingezet vóór het eind van 2018 een eerste uitbetaling van € 4,50 per gewerkt uur tegemoet zien. Naar verwachting wordt de financiële afwikkeling van het EST in het voorjaar van 2019 afgerond.”

Vorig artikel† Overlijdensbericht Nel Linders – van Rijt
Volgend artikelOnwerkelijk dansje met de dood