Wijding nieuwe bisschop van Roermond

ROERMOND – Via L1 – De wijding van de nieuwe bisschop van Roermond vanuit de Sint-Christoffelkathedraal was zaterdag 8 december live te volgen op L1 TV en L1.nl.  Jos van de Broek van L1 was na de dienst de eerste die bisschop Smeets mocht feliciteren en een aantal vragen kon stellen.

Door een mooie samenwerking met de KRO kon L1 de wijding van mgr. Smeets live overnemen van de landelijke zender. De plechtigheid begon om 10.30 uur, maar de uitzending begon een half uur eerder met voorbeschouwingen en sfeerbeelden rond de kathedraal in Roermond.

Vanaf het bisdomkantoor aan de Swalmerstraat trok een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars, acolieten, seminaristen, diakens en priesters naar de kathedraal. Daar stonden bisschoppen uit het hele land om de  wijding van mgr. Harrie Smeets bij te wonen.

De belangrijkste momenten waren het voorlezen van de benoemingsbul van de paus, de overhandiging van de mijter, staf en ring en het in bezit nemen van de bisschopszetel van Roermond door mgr. Smeets.  De wijdingsplechtigheid werd gehouden  in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Alle ruim 1200 plekken in de kathedraal waren vergeven, meldde het bisdom. Ook de Munsterkerk  was vol. Daar konden bijna 300 mensen de viering op een groot scherm volgen.

Jos van de Broek van L1 was na de dienst de eerste die bisschop Smeets mocht feliciteren en een aantal vragen kon stellen.

De muziek werd  tijdens de viering verzorgd door onder andere de koren Zangers van Sint Frans uit Venray en Chrisko Venray. De bisschop was jarenlang deken in Venray. Na afloop trokken alle gasten, voorafgegaan door de schutterij van Venray, in een stoet naar TheaterHotel De Oranjerie, waar er gelegenheid was om de nieuwe bisschop te feliciteren. Mgr. Smeets had aangegeven om bij die gelegenheid geen cadeaus of giften te willen ontvangen.

Via L1

Vorig artikelStudieavond over “de Joodse wortels van het Christelijk geloof”
Volgend artikelZwaar ongeval in Nederweert aan Uliker