Land van Horne werkt aan het nieuwe Zorgplein, Kennis- en Expertisecentrum

WEERT – ‘Nieuwbouw St. Martinus’ wordt het in het Weertse genoemd. “Dat klopt deels”, licht Raoul Bakkes, directeur Zorg en Dienstverlening, toe. “Naast het nieuwe zorgcentrum Martinus zijn in het nieuwe complex ook het Huntingtoncentrum, Behandelcentrum en Geriatrisch Revalidatiecentrum gevestigd. Deze centra liggen gezamenlijk aan het nieuwe Zorgplein. We verwachten halverwege 2019 de eerste cliënten te verwelkomen.”

Aan het Zorgplein zit onder andere zorgcentrum Martinus. “Het oude St. Martinus was aan vernieuwing toe en voldeed niet meer aan de huidige eisen. Er is daarom gekozen om een heel nieuw complex neer te zetten waardoor er mogelijkheden zijn om de laatste zorgtechnieken toe te passen en het gebouw toekomstbestendig te maken,” aldus Raoul. Ook de naam van het zorgcentrum is vernieuwd: Zorgcentrum Martinus. “We willen dat alle cliënten zich thuis voelen, ongeacht achtergrond of religie.”

Woongroepen
In de woongroepen in Martinus wonen straks 8 cliënten per woongroep, in totaal 72 cliënten. “De woongroepen hebben een kleinschalig karakter en zijn gericht op een specifieke zorgvraag. In het zorgcentrum wonen straks ouderen met dementie, ouderen met lichamelijk klachten en cliënten met de ziekte van Huntington,” licht Raoul toe.

Huntingtoncentrum
De cliënten en medewerkers van de Huntington, die nu nog in St. Joseph in Nederweert wonen, verhuizen in 2019 naar drie woongroepen in zorgcentrum Martinus. “Deze woongroepen zijn speciaal ontworpen voor cliënten met de ziekte van Huntington. Het gaat hier namelijk ook om jongere mensen die andere zorgvragen hebben dan bijvoorbeeld cliënten met dementie.”  De polikliniek en de dagbehandeling voor mensen met de ziekte van Huntington vormen samen het Huntingtoncentrum aan het Zorgplein van Land van Horne.

Behandelcentrum en Geriatrisch Revalidatiecentrum
Een van de nieuwe vleugels op het Zorgplein is het Behandelcentrum van Land van Horne. Het nieuwe Behandelcentrum is ruimtelijk ingericht met een prachtige hoge oefenzaal. Door de opzet van het nieuwe gebouw wordt de samenwerking tussen de behandelaren vergroot. Ook de samenwerking met het Geriatrisch Revalidatiecentrum, dat nu al gevestigd is op deze locatie en straks dus ook onderdeel is van het Zorgplein, wordt door de nieuwbouw makkelijker.

“Een plek waar cliënten zich thuis voelen”
Raoul is erg blij met het nieuwe Zorgplein. “De grootste meerwaarde van het nieuwe complex is dat de expertises allemaal onder één dak zitten. We bundelen daarmee kennis en samenwerking. En dat komt alleen maar ten goede van de zorg en de cliënt.” Een ander groot voordeel van het nieuwe complex is de nabijheid van het ziekenhuis en de plek midden in de stad. “Het is een prachtige plek om te wonen en te verblijven. Een frisse nieuwe omgeving, met verschillende voorzieningen, midden in de stad en zorg op maat. Een plek waar cliënten zich thuis voelen,” aldus Raoul.