Hendrix Genetics krijgt subsidie van Gates Foundation voor Afrikaans project

BOXMEER | OSPEL – Het Brabantse dierenfokbedrijf Hendrix Genetics krijgt een subsidie van bijna 9 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation om kleinschalige boeren in Afrika aan een beter bestaan te helpen.

Doel is om deze boeren te voorzien van een kippenras dat aansluit bij de lokale omstandigheden zodat zij pluimvee-activiteiten kunnen beginnen.’ Met dit project krijgt de arme bevolking op het Afrikaanse platteland de mogelijkheid op kleine schaal te gaan handelen in eieren en kippen’, stelt Thijs Hendrix, president van Hendrix Genetics.

Het liefdadigheidsfonds van Bill & Melinda Gates biedt daarvoor in vijf jaar een subsidie van bijna $9 mln. Hendrix voegt daar zelf een bijdrage van ongeveer dezelfde omvang aan toe. ‘We denken hiermee duizenden, zo niet tienduizenden Afrikaanse boeren te kunnen ondersteunen.’

Moederkip
Hendrix Genetics, waar 3.400 mensen werken, levert wereldwijd dieren en eieren aan veehouders voor fokdoeleinden en is daarmee een van de grootste bedrijven in zijn soort in de wereld. Zo levert de onderneming op grote schaal moederkippen aan broederijen in Afrika. De kuikens die daaruit voortkomen, gaan naar grote pluimveehouderijen op het Afrikaanse continent.

Aan die infrastructuur zullen nu aparte fokbedrijven worden toegevoegd om de kleinere boeren aan een beter inkomen te helpen. Zij kunnen dan eieren en kippenvlees produceren voor de groeiende Afrikaanse bevolking.

Het project sluit aan bij andere, lopende pluimvee-initiatieven, zoals de World Poultry Foundation, om de armoede op het Afrikaanse platteland te bestrijden. Het nieuwe programma voor de kleine boeren staat bij Hendrix onder supervisie van Johan van Arendonk. Deze chief innovation & technology officer heeft enkele maanden geleden in Glasgow een ontmoeting gehad met Bill Gates om het project te bespreken.