Panden in Leudal bezocht op ondermijnende criminaliteit

LEUDAL – De gemeente Leudal, Enexis, de Brandweer en de Politie hebben op woensdag 5 december, naar aanleiding van de week tegen ondermijnende criminaliteit in Limburg, verschillende panden in Roggel, Horn en Neer op bestuursrechtelijke titel bezocht. Tijdens het bezoek aan de verschillende bedrijfslocaties is er gecontroleerd op milieuactiviteiten, bouw- en brandveiligheid, (illegale) bewoning en is de bedrijfsvoering tegen het licht gehouden.

De eerste controle in de vorm van deze samenwerking heeft plaatsgevonden in oktober bij motorclub Animals. In het kader van de week tegen ondermijnende criminaliteit zijn er opnieuw controles in deze setting uitgevoerd. Tijdens de controle heeft de politie spullen in beslag genomen, waarvan het vermoeden bestaat dat die gebruikt worden bij grootschalige teelt van wiet. Tevens is een growshop in Kelpen-Oler door de gemeente gesloten. Ook werden er panden bezocht, waarbij naar aanleiding van het bezoek nu verder onderzoek gedaan wordt naar de bewoonbaarheid van deze panden. De indruk bestaat namelijk dat wonen op deze plekken niet mag, terwijl dat wel gebeurt. Controles als deze vinden onaangekondigd plaats. Naar de toekomst toe gaat dit op deze manier vaker gebeuren.

Samen optrekken
Burgemeester Arno Verhoeven: “Als gemeente zien we toe op de naleving van wet-en regelgeving in samenwerking met andere instanties, zoals politie en de belastingdienst. Er is landelijke aandacht voor het probleem en ook in de gemeente Leudal gaan we hier samen in optrekken. Het RIEC helpt ons de samenwerking op te zoeken en ondermijning tegen te gaan.”

Over ondermijning en het RIEC
Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Limburg (RIEC) ondersteunt gemeenten en andere ketenpartners bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het doel hiervan is samenwerking te stimuleren en de overheid en maatschappij weerbaarder te maken om zo ondermijning tegen te gaan. Ondermijning is de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, allemaal activiteiten die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Vorig artikelNieuwbouw Houthandel Scheijmans krijgt langzaam vorm
Volgend artikelGrowshop in Kelpen-Oler door gemeente gesloten