Onderzoek: in drie van de zeven gebieden zijn tekenen van drugsstraathandel

ROERMOND – Hoe ziet de illegale straathandel in drugs er uit en wat betekent dat voor de toekomst van de coffeeshops in Roermond? Die vragen waren aanleiding voor het doen van extern onderzoek. Er waren namelijk signalen van overlast die mogelijk door straathandel worden veroorzaakt. Het externe bureau Breuer&Intraval heeft zeven gebieden onder de loep genomen.

Conclusie is dat er in drie van de zeven gebieden tekenen zijn van straathandel. Bij de twee coffeeshops is nauwelijks straathandel waargenomen, maar concentreert de overlast zich op de verkeerssituatie. Los daarvan wordt overlast ervaren van hanggroepen, vooral rond een aantal sportparken. Mede op basis van het onderzoek wordt in het eerste kwartaal van 2019 een plan van aanpak opgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook komt er een onderzoek naar alternatieve locaties voor de coffeeshops.

Naast de omgeving van de twee Roermondse coffeeshops (Sky en Skunk) waren er vijf gebieden geselecteerd voor het onderzoek: Spoorlaan en omgeving, Winkelcentrum Donderberg en de sportparken Hammerveld, De Wijher en Kitskensberg. Die keuze is gemaakt in overleg met wijkagenten, BOA’s, wijkregisseurs en straatcoaches/jongerenwerkers. Breuer&Intraval heeft op de zeven locaties straatenquêtes en –gesprekken gevoerd en systematische observaties gedaan. Verder zijn bestuursleden en vrijwilligers van betrokken sportverenigingen telefonisch geïnterviewd.

Omgeving coffeeshops
De onderzoekers concluderen dat de straathandel in de omgeving van beide coffeeshops beperkt en nauwelijks zichtbaar is. Wel stellen ze vast dat omwonenden verkeersoverlast ervaren. Weliswaar hebben de door de coffeeshops aangestelde portiers een positieve invloed op de beleving van de openbare ruimte, maar de verkeersinfrastructuur is volgens de onderzoekers niet goed berekend op het aantal bezoeken dat wordt gebracht. Dat aantal laat een stijgende trend zien en ligt tussen de 500.000 en 600.000 bezoeken per jaar (stijging van 17 à 37% ten opzichte van 2016). Het aandeel bezoekers uit ons eigen land schommelt tussen de 43 en 53%.

Sportparken Hammerveld en De Wijher
De onderzoekers concluderen dat de problematiek bij sportparken Hammerveld en De Wijher over het algemeen lijkt mee te vallen. Toch ervaren leden van de sportverenigingen de nodige hinder, vooral van groepen jongeren. Dat vraagt aandacht, aldus de onderzoekers.

Spoorlaan, Winkelcentrum Donderberg en Sportpark Kitskensberg
In drie gebieden hebben de onderzoekers drugshandel en overlastgevende gedragingen waargenomen, die zeer zichtbaar zijn voor omwonenden: in de omgeving van de Spoorlaan en van Winkelcentrum Donderberg, en op de parkeerplaats van Sportpark Kitskensberg. Daarbij lijkt het erop dat de drugshandel gebruik maakt van de aandacht die hanggroepen opeisen, om zo hun straathandel in de schaduw daarvan te laten plaatsvinden. Wel stellen de onderzoekers vast dat handel en overlast ook in andere Nederlandse gemeenten met coffeeshops voorkomt.

De onderzoekers hebben hun rapport op maandag 26 november toegelicht aan de raadscommissie Bestuur en Middelen. Burgemeester Donders kondigde daar aan dat er een plan van aanpak wordt opgesteld om overlast van hanggroepen tegen te gaan en straathandel te bestrijden. Verder komt er voor de coffeeshops een zogeheten locatieonderzoek: zijn er alternatieve locaties denkbaar en welke zijn dat? Dit locatieonderzoek wordt ook door Breuer&Intraval uitgevoerd, omdat zij daar in andere steden al ervaring mee hebben. Naar verwachting is dat in het derde kwartaal van 2019 klaar.

Vorig artikelLeudal, Nederweert en Weert zetten samenwerking sociaal domein voort
Volgend artikelPubers in huis? Ontdek hoe het puberbrein werkt. Lezing door dr. Aletta Smits 12 december Bibliocenter Weert