Maak NS station Weert deels Belgisch

WEERT | HAMONT – Station Weert moet deels een Belgisch station worden, om zo de kans op een directe lijn met Antwerpen te vergroten.

Dat bepleit gedeputeerde Hubert Mackus, volgens dagblad ‘De Limburger’ gisteren. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur gaat nog deze maand met de Belgische regering in overleg over het doortrekken van de spoorlijn vanuit Hamont naar Weert.

Volgens Mackus kan dat het goedkoopst uitgevoerd worden als het spoor volgens Belgische normen wordt aangelegd. De kans is immers groot dat de lijn door Belgische treinen gereden gaat worden. Die hebben een ander voltage op de bovenleiding nodig dan Nederlandse treinen. Als het traject tot Weert het Belgische voltage krijgt, kunnen Belgische treinen probleemloos doorrijden, redeneert de gedeputeerde.

Hamont
Momenteel stopt de trein vanuit Antwerpen in Hamont om na een lange wachttijd pas de terugreis aan te vangen. Die wachttijd kan gebruikt worden om door te rijden naar Weert, is de verwachting.

Begin volgend jaar rondt het ministerie een onderzoek af naar de mogelijkheid om het stukje spoor tussen Hamont en Weert te heropenen. Het vervoeren van reizigers over dit traject is een Nederlandse wens die in het regeerakkoord is opgenomen.