Lezing hoogleraar Internationale Economie Bart Verspagen

WEERT – Op uitnodiging van de jubileumcommissie ’50 jaar Philips van Horne’ geeft Bart Verspagen, oud-leerling en hoogleraar economie in Maastricht, op vrijdag 30 november in Theater de Huiskamer (Raphaelpad / Wilhelminasingel 10b) een lezing met als thema: “Kun je als wetenschapper en econoom (in dienst van de Verenigde Naties) iets concreets bijdragen aan een betere wereld?”

Bart zal tijdens zijn presentatie niet alleen ingaan op zijn Philips van Horne periode maar ook ‘op zijn loopbaan, over gemaakte keuzes, over beslissende momenten in zijn leven, over inspirerende mensen in zijn omgeving en uiteraard over zijn huidige beroep…’.

Lezing
Het is inmiddels de vijfde lezing in een serie van zes presentaties van oud – Philips van Horne leerlingen. Eerder werden er al onder grote belangstelling lezingen gegeven door de oud-leerlingen Peter Terium, Yasin Temel, Adriana Esmeijer en Yanick Douven & Lars Mennen.

Aanvang 20.00 uur. Kaartjes à 5 euro zijn te reserveren via www.theaterdehuiskamer.nl of, indien plaats, te koop aan de dagkassa. Vanaf ca. 21.00 uur is er ruimte voor het stellen van vragen. Na afloop is er in het Theatercafé, om 21.30 uur, een gezellige nazit met livemuziek van singer-songwriter Etan Huijs. Degenen die rustig willen napraten kunnen terecht in de serrekamer naast het Theatercafé. De laatste lezing in de reeks is op vrijdag 14 december: Frans Weekers, politicus.

Over Bart Verspagen
Bart Verspagen (Weert,1966) deed in 1984 eindexamen aan de Philips van Horne SG. Daarna startte hij een studie Economie in Maastricht, als een van de eerste honderd studenten van een nieuwe opleiding. Na het eerste jaar koos Bart voor de richting ‘Algemene Economie’ (‘het alternatief was Bedrijfseconomie…’). Tijdens deze studie verhuisde hij naar Maastricht en in 1988 studeerde hij af, met als specialisaties macro-economie en economie van innovatie en technologie. Hij koos ervoor om daarna in Maastricht te blijven, als promovendus, werkend aan een proefschrift dat tot een doctorstitel moest leiden. Hij deed dit in een gloednieuw instituut, MERIT (Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology). De directeur van dat instituut was de Belg Luc Soete, die ook zijn begeleider (’promotor’) werd. Zijn proefschrift rondde hij in 1992 af, met als onderwerp een vrij abstracte studie over ‘waarom sommige landen er in slagen te industrialiseren, en andere niet’. Na zijn promotie kreeg Bart van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) een beurs om, bij MERIT verder onderzoek te verrichten op basis van zijn proefschrift.

In 1998 eindigde de KNAW-beurs en solliciteerde hij bij diverse universiteiten als hoogleraar. Delft werd het niet, Groningen werd het bijna, maar uiteindelijk werd het een combinatie van Maastricht (MERIT) en de Technische Universiteit Eindhoven. In 2001 koos hij volledig voor Eindhoven. In datzelfde jaar kreeg Bart ook een deeltijdaanstelling in Oslo.

In 2008 werd Bart in Maastricht benoemd tot hoogleraar Internationale Economie. Vanuit deze functie werd hij weer actief bij MERIT. Het instituut was inmiddels gefuseerd met het in Maastricht gevestigde onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties (VN) onder de nieuwe naam ‘UNU-MERIT’ (UNU staat voor United Nations University). In 2012 werd Verspagen benoemd tot directeur van UNU-MERIT.

‘ UNU-MERIT opereert in verschillende werelden. De voorzichtige diplomaten van de VN vormen één zo’n wereld. Het internationale personeelsbestand van het instituut, vol met idealistische en ambitieuze jonge (en soms oude) mensen is een andere wereld…’ (Bart Verspagen).