Leudal gaat strenger optreden tegen ‘henneppanden’

LEUDAL – De gemeente Leudal gaat strenger optreden tegen ‘henneppanden’. Er worden geen ‘waarschuwingen’ meer gegeven wanneer hennep of andere drugs wordt aangetroffen. In deze gevallen wordt een pand direct gesloten. Dit is een verandering ten opzichte van het huidige beleid, waarbij eerst een waarschuwing werd gegeven, wanneer er in een pand een hennepplantage was, of vanuit een pand gehandeld werd. In 2017 en 2018 volgde elf waarschuwingen. Dat staat in geen verhouding tot de ernst van de gevaren voor de buurt en de betrokkenen die deze illegale praktijken met zich meebrengen.

“De politie komt gevaarlijke situaties tegen” zegt burgemeester Verhoeven. “Woningen die brandgevaarlijk zijn, omdat er geknoeid wordt met elektriciteit in ruimtes met een hoog vochtgehalte. Wie is verantwoordelijk voor het kind dat boven of in het huis ernaast ligt te slapen, of voor het pand van de buren als het mis gaat? We zien genoeg menselijke drama’s. Mensen die instemmen met henneppraktijken omdat ze in geldnood zitten. Het lijkt gemakkelijk te verdienen geld, maar als de plantage ontdekt wordt, krijgen ze niet alleen een ‘straf’. Ook geld van gestolen stroom moeten ze alsnog betalen en de belastingdienst eist het geld op basis van de inkomsten die de illegale telers hebben gehad van de ontdekte en eerdere oogsten. En dan hebben we het nog niet over de handlangers die geholpen hebben spullen te leveren om een plantage in te richten. Hoe kom je van deze mensen af? Hennepplantages vormen een gevaar voor onze samenleving.”

Strengere regels
“De regels worden strenger. We delen geen waarschuwingen meer uit. De panden worden direct voor de duur van tenminste 3 maanden gesloten. Dit is het signaal dat we gaan afgeven in de gemeente. Het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van soft- of harddrugs wordt niet getolereerd. Het is aan bewoners goed na te denken over de gevolgen die het telen van drugs kan hebben.”

Meld misdaad
Ben je aangesproken om je pand ter beschikking te stellen voor de hennepteelt of andere illegale praktijken? Laat het de wijkagenten in de gemeente Leudal weten. Samen met u willen wij zorgen voor een veilig Leudal waar het prettig wonen en ondernemen is. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000.

Vorig artikel´De Dodendraad leeft en andere sluippaden naar de vrijheid’
Volgend artikelKinderen brengen burgemeester ontbijtje in stadhuis