Geslaagde eerste informatieavond glasvezel voor inwoners Noordoost-Limburg

Afgelopen week heeft Glasvezel buitenaf de aftrap gedaan voor een serie van vijf informatieavonden. Op 22 oktober vond de eerste avond plaats in Reuver. De opkomst was goed, er waren 75 geïnteresseerde inwoners aanwezig. Na het interview met wethouder Bram Jacobs van de gemeente Beesel en de presentatie van Marc Crans, projectleider van Glasvezel buitenaf, was er gelegenheid voor de bewoners om informatie in te winnen over de glasvezelpakketten bij de aanwezige dienstaanbieders.

Tijdens het interview met de wethouder van Beesel gaat Bram Jacobs in op de rol van de gemeente. “De gemeente is nauw betrokken bij dit project. We kunnen als gemeenten niet financieel bijdragen, maar we kunnen inwoners wel attenderen op deze kans die voorbij komt. We hebben als gemeenten Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Roerdalen, Roermond en Venlo in Noordoost-Limburg gezamenlijk opgetrokken en willen Glasvezel buitenaf faciliteren bij haar campagne. Want wij zien het belang van een goede breedbandverbinding in het buitengebied zeker.”

Ook was het enthousiasme bij de bewoners groot en zij stelden vele vragen. We hebben er een aantal geselecteerd.

Worden er lokale zenders doorgegeven?
“Onder de dienstaanbieders zijn er een aantal die tevens ook lokale zenders doorgeven via het glasvezelnetwerk in het buitengebied”.

Welke snelheid heb ik nu eigenlijk nodig?
“Het is lastig te zeggen welke snelheid je exact nodig hebt. Hiervoor moet je eerst weten waarvoor je het gaat gebruiken. Gebruik je de verbinding zakelijk of privé? Waarvoor gebruik je het? Voor downloaden of uploaden, of het streamen van televisie of muziekdiensten. Een gemiddeld gezin kiest voor een alles-in-een pakket met de snelheid tussen de 100 en de 150 Mb.”

Hoe lang gaat glasvezel eigenlijk mee?
“De kabel die in de grond ligt heeft vrijwel een onbeperkte capaciteit. Daarmee kan de vraag naar bandbreedte tot in de verre toekomst worden gewaarborgd. Vooralsnog is de snelheid van de providers maximaal 800 Mb. Indien de vraag in de toekomst hoger is, spelen de providers daar natuurlijk op in. Wat je in het verleden ziet is dat providers steeds meer snelheid gaan bieden voor dezelfde prijs. Van alle mensen die een abonnement afnemen, die dus daarmee kiezen voor snel internet, kiest circa 85% ook voor televisie via glasvezel.”

Geplande informatieavonden in Noordoost-Limburg
Voor de bewoners staan er nog vier informatieavonden gepland de komende dagen op verschillende locaties verspreid over het gebied:
Donderdag 25 oktober Locatie: MFC de Buun, Kasteellaan 25 in Well
Maandag 29 oktober Locatie: Stichting de Roerparel St. Odiliënberg, Schaapsweg 24 in Sint Odiliënberg
Woensdag 31 oktober Locatie: MFC Siebengewald, Gaesdoncksestraat 2a-b in Siebengewald
Donderdag 1 november Locatie: Gemeenschapshuis Pastoorshof, Kapelstraat 19 in Lomm

Vorig artikelVoorlopig toch géén stadsgracht in Weert
Volgend artikelNieuwe stakingen verwacht bij VDL Nedcar in Born