Burgemeester Verhoeven controleert motorclub Animals MC Haelen

LEUDAL – De gemeente Leudal, de belastingdienst en de politie slaan de handen in elkaar als het gaat om controlerende taken binnen de gemeente. Dit met het doel ondermijning tegen te gaan. De gemeente heeft samen met andere ketenpartners het RIEC-convenant ondertekend en daarmee afgesproken ondermijning gezamenlijk aan te pakken.

De eerste controle waarbij deze verdergaande samenwerking een feit is, is de controle bij motorclub Animals MC te Haelen. Bij het clubhuis is gecontroleerd op milieuactiviteiten en bouw- en brandveiligheid. Tevens is de horecavergunning tegen het licht gehouden en heeft de Belastingdienst de boekhouding gecontroleerd. Deze samenwerking tussen de genoemde instanties is voor Leudal uniek. In de gemeente is niet eerder in deze setting een controle uitgevoerd.

Controles als deze vinden onaangekondigd plaats. Tijdens de controle in het clubhuis is een persoon aangehouden, zijn er twee voertuigen in beslag genomen en is er gebruik van softdrugs geconstateerd in het horeca deel.

Vaker en op structurele basis controleren
Burgemeester Arno Verhoeven: “Als gemeente zien we toe op de naleving van wet-en regelgeving in samenwerking met andere instanties, zoals politie en de belastingdienst. We willen vaker en op meer structurele basis dergelijke controles uitvoeren, zoals nu bij motorclub Animals. Het RIEC helpt ons de samenwerking op te zoeken en ondermijning tegen te gaan.”

Over ondermijning en het RIEC
Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Limburg (RIEC) ondersteunt gemeenten en andere ketenpartners bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het doel hiervan is samenwerking te stimuleren en de overheid en maatschappij weerbaarder te maken om zo ondermijning tegen te gaan. Ondermijning is de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, maar ook overlast gevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Vorig artikelOpen huis Mackus Nederweert
Volgend artikelLezing van directeur Prins Bernhard Cultuurfonds in Theater de Huiskamer