Kledingdag voor kinderen uit Weert en Nederweert

WEERTERLAND – Om gezinnen die in armoede leven te ondersteunen, organiseerden de gemeenten Weert en Nederweert zondag 21 oktober 2018 een kledingdag. Deze dag hebben 746 kinderen uit gemeente Weert en 145 kinderen uit gemeente Nederweert nieuwe kleding, schoenen en onderkleding uitgezocht. Deze gezinnen hebben vaak moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor er te weinig geld overblijft voor bijvoorbeeld een nieuwe winterjas of schoenen.

Woensdag 17 oktober 2018 was het Wereldarmoededag, omdat er over de hele wereld mensen zijn die dagelijks de gevolgen van het leven in armoede ondervinden. In Nederland zijn dat ruim 1 miljoen mensen.

Strijd tegen armoede
De twee gemeenten organiseerden de kledingdag in samenwerking met lokale kleding- en schoenenwinkels. Voor gemeente Nederweert was dit de eerste keer, gemeente Weert heeft al drie eerdere edities gehad. Wethouder Henk Cuijpers: “Door aan te sluiten bij de kledingdag, willen we negatieve effecten van armoede zoals pesten en uitsluiting helpen tegengaan. Want alle kinderen verdienen het om met een goed gevoel naar school te gaan.”

Kansen voor alle kinderen
Met de hulp van organisaties zoals Stichting Leergeld en basisscholen, zijn ook gezinnen bereikt die in verborgen armoede leven. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Alle kinderen verdienen dezelfde kansen en hebben recht om zo zorgeloos mogelijk op te groeien. Het is belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen. Door het organiseren van deze kledingdag in samenwerking met Weerter en Nederweerter ondernemers kunnen wij kinderen hierbij ondersteunen.”

Lokale kleding- en schoenenwinkels
De deelnemende ondernemers waren: Buik en Bengel, Colada Schoenen & Sport2000, Dean4kidz, HEMA, Jola mode, Palmen Sport, Posno-Sport, Trendyz Shoes, VT mode en Xambeau bodyfashion. De kledingdag kon worden georganiseerd met het extra geld dat gemeenten vanaf 2017 jaarlijks ontvangen van het Rijk voor kinderen in armoede.

Aanmelden
Hebt u kinderen of kent u kinderen uit gezinnen met een inkomen lager dan 120% van bijstandsniveau? Mogelijk komen ze in aanmerking voor de volgende kledingdag of een andere minimaregeling. Aanmelden kan in Weert bij De Vraagwijzer in het stadhuis of mail naar [email protected]. In Nederweert kunt u terecht bij een van de steunpunten of mail naar [email protected].