Zakenman Marcel Boekhorn koopt HEMA

Hema Weert

AMSTERDAM – Zakenman Marcel Boekhoorn de HEMA over. Zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments koopt de warenhuisketen van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. 

Met de overname van HEMA door Marcel Boekhoorn is direct honderd miljoen euro aan leningen van de balans verdwenen. Daarnaast krijgt de retailer een acute kapitaalinjectie van veertig miljoen euro. Dat heeft de nieuwe eigenaar bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de overname.

HEMA heeft de afgelopen jaren veel last gehad van de honderden miljoenen aan schulden waarmee Lion Capital de retailer had opgezadeld, zegt Boekhoorn. “Die loden last zit groei in de weg en belemmert de optimale gebruikmaking van het sterke merk HEMA.” Met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos zegt hij voor de lange termijn in het winkelbedrijf te zijn gestapt. “Wij werken nooit naar een exit, maar naar een marktpositie en het bouwen van een merk.”

De schuldenlast moet de komende tijd nog veel verder worden teruggebracht, zegt Boekhoorn. Op korte termijn komt hij daartoe met maatregelen. Daarnaast zegt hij dat het opgeloste conflict met de franchisenemers van groot belang is. “Maar lagere schulden en een opgelost conflict zijn voorwaarden, geen einddoelen.”

HEMA laat weten dat het zich onder de vleugels van de nieuwe eigenaar de komende jaren volledig kan richten op investeren in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid. Ook zijn met franchisenemers van HEMA nieuwe afspraken gemaakt.

Lees hier het persbericht.

Vorig artikelRijksvastgoedbedrijf gaat wandelpad langs het urnenveld Weert herstellen
Volgend artikelJet van Nieuwkerk 7 november interview met eetjournalist en foodie Bibliocenter Weert