Verwaarlozing wandelroute prehistorische urnenvelden Weert

WEERT – Het urnenveld wandelpad naast vakantiepark de Weerterbergen verkeert al enige jaren in een erbarmelijke toestand. Ministerie van Defensie, gemeente Weert en het Rijksvastgoedbedrijf wijzen allemaal naar elkaar: niemand weet wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.

In de gemeente Weert zijn diverse prehistorische begraafplaatsen bekend. De twee belangrijkste zijn de urnenvelden op de Boshoverheide en het urnenveld op Raak. Het geasfalteerde wandelpad op de Boshoverheide/Weerterbergen is niet onderhouden en niet toegankelijk meer voor mindervaliden en kinderwagens. Zo is een van de toeristisch trekkers van Weert, nota bene naast vakantiepark de Weerterbergen, voor velen niet meer toegankelijk.

Prehistorische urnenvelden
Ongeveer 200 meter ten westen van de Trancheeweg op de Boshoverheide ligt het urnenveld op de Boshoverheide (Weerterbergen). Het is een beschermd Rijksmonument en dateert uit de Urnenveldenperiode. Dit tijdstip omvat de Late Bronstijd tot het begin van de Midden-IJzertijd (ongeveer 1.050 – 400 v.Chr.). Op dit terrein van ca. 2 ha bevinden zich zo’n 100 grafheuvels van verschillende afmetingen uit de bronstijd en is daarmee het grootste urnenveld van Nederland. Tussen 1983 en 1988 is het urnenveld onderzocht door de Amsterdamse hoogleraar Bloemers en na dit onderzoek zijn een aantal grafheuvels gerestaureerd.