COA herkent zich niet in kritiek burgemeester Heijmans, ruim 300.000 kijkers

Burgemeester Jos Heijmans en presentator Dennis van der Geest | Foto: Twitter @dennisvdgeest

WEERT – In de serie ‘Burgemeester Undercover’ van SBS6 stond dinsdagavond burgemeester Jos Heijmans centraal. Met een rastapruik op vroeg hij inwoners van Weert naar hun ervaringen met asielzoekers. Volgens Stichting Kijkonderzoek keken er dinsdagavond 311.000 mensen naar het programma.

Oud-judoka Dennis van der Geest is presentator van het SBS6-programma ‘Burgemeester Undercover’ en in deze aflevering is het de beurt aan het de burgervader van Weert. Heijmans wilde onderzoeken -vermomd en met een verborgen camera- welke overlast er wordt ervaren van het AZC en haar bewoners.

Winkelchefs klagen over diefstal, omwonenden reppen van agressiviteit en overlast. Een klein groepje vluchtelingen verpest het voor de rest, volgens burgemeester Heijmans. Hij raakt geëmotioneerd door het verhaal van een Syrische vluchtelinge. Ze vertelt hoe ze op de eerste dag met twaalf mensen in één kamer werden gezet: „We zijn mensen, geen dieren.”

Begeleiders van het COA discrimineren en maken gebruik van de angst van vluchtelingen volgens Heijmans. „Die organisatie is veel te gesloten. Het moet echt opener en transparanter.” Het is een beeld waar het COA zich overigens niet in herkent.