Presentatie ‘Willem’ met lied over Antje

Illustratie Antje van de Statie | Eric Coolen, Haarlem www.ericcoolen.nl/antje-van-de-statie/

WEERT – Aanstaande donderdag vanaf 19:30 uur wordt bij Antje van de Statie het stripboek over Willem van Heythuysen gepresenteerd. Wethouder Geert Gabriëls neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het stripboek is gemaakt door de bekende Haarlemse illustrator Eric Coolen en (toneel)schrijfster Eva de Wit uit Amsterdam.

Geboren in Weert maakte van Heythuysen fortuin als internationaal zakenman in textiel in Haarlem. Twee maal liet hij zich portretteren door Frans Hals. Zo werd hij hét gezicht van de Weertenaren die in verband met de Opstand rond 1600 naar Haarlem vertrokken.Behalve zakenman was hij ook maatschappelijk betrokken. Hij stichtte zowel in Weert als in Haarlem een hofje met gratis huisvesting voor de bejaarde inwoners. Pensioenen waren er nog niet in die tijd.

Illustratie: Willem van Heythuysen | Eric Coolen, Haarlem – www.ericcoolen.nl

Het verhaal in het stripboek speelt zich deels af in de 17e eeuw en deels in onze tijd. Het gaat onder andere over een verloren schilderij, en over het meest tijdloze thema van allemaal: de liefde.

Hoewel de avond in het teken van Willem staat, zal tijdens het muzikaal programma een ander Weerts rolmodel worden bezongen: Antje van de Statie. Bij een bezoek aan Weert ter inspiratie voor zijn tekeningen viel het oog van Eric Coolen op het beeld van Antje bij het station.

Behalve tekenen is hij ook zanger en gitarist bij het Ampzing Genootschap. Samuel Ampzing was in Haarlem een tijdgenoot van Willem van Heythuysen. Hij was dominee en schrijver-dichter, en ergerde zich groen en geel aan het veelvuldig gebruik van Latijnse en Franse woorden.

Sinds 1998 zingt het Ampzing Genootschap in Nederland en Vlaanderen om op lichtvoetige wijze te strijden tegen het onnodig Engels. Donderdag dus eenmalig met een Nederlandstalig lied over Antje. Mis het niet. Ook vervaardigde Eric Coolen een aantal illustraties van Antje van de Statie die als als projectiebeeld dienen tijdens ons Antjelied. Deze zijn hier verkrijgbaar als piëzografie.

Vorig artikelProef tegen sluipverkeer in Maarheeze verlengd
Volgend artikelGrote werkzaamheden op A2 Weert-Noord – Kelpen Oler