Topdrukte tijdens nationale archeologiedagen in Weert

WEERT – Ettelijke duizenden bezoekers van heinde en verre bezochten Weert afgelopen weekend tijdens de Nationale Archeologiedagen. Ook was dat weekend de Open Monumentendag Special in Weert. Centraal stond de Van Hornedynastie en de invloed die vooral de belangrijkste telg Philippe de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert op de ontwikkeling van Weert heeft gehad.

Veel kenmerken uit die tijd zijn nog altijd zichtbaar óf ondergronds aanwezig. Bijvoorbeeld bij kasteel De Nijenborgh of het Minderbroedersklooster, de voormalige Aldenborgh. Dat er dit jaar speciaal aandacht is voor de Van Horne’s, komt doordat het 450 jaar geleden is dat Philippe de Montmorency is onthoofd. Dit was mede de aanzet tot de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog. En opstand is dit jaar het thema van de nationale Maand van de Geschiedenis.

Er waren lezingen en rondleidingen in de Paterskerk (de voormalige Aldenborgh) en de jeugd kon kiezen uit een variëteit aan activiteiten als ‘scherven puzzelen’ en historische objecten restaureren. Er was ook een middeleeuws kampement ingericht waar kinderen konden zich in een harnas konden laten hijsen om zichzelf even ridder te kunnen voelen.