Weert vindt inzet leger voor uitroeien tijgermug te zware maatregel

De Aziatische tijgermug.

WEERT – Weert is vooralsnog de enige plek in Limburg waar de Aziatische tijgermug is aangetroffen. Samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) neemt de gemeente sinds eind vorig jaar maatregelen om verdere verspreiding van de mug te voorkomen.

In 2010 werd het diertje voor de eerste keer ontdekt in Weert. De mug exoot is waarschijnlijk het land binnengekomen via een partij tweedehands autobanden die vanuit het buitenland is ingevoerd. De mug kan ziektes overbrengen als het zika-virus en knokkelkoorts.

‘Onvoldoende maatregelen’
Het platform Stop Invasieve Exoten vindt echter dat de gemeente Weert niet voldoende maatregelen neemt en roept op het leger in te schakelen. Het college van B&W is van mening dat inzet van het leger een ‘te zware maatregel is’. Volgens het platform Stop Invasieve Exoten maakt het college van B&W daarin een fout. De gemeente denkt volgens het platform te licht over ‘het risico dat de hinderlijke en gezondheidsbedreigende mug zich verder gaat verspreiden’.

Als dat gebeurt zal uitroeiing niet meer mogelijk zijn, stelt het platform. ‘En kan de tijgermug op enig moment mogelijk ook mensen gaan besmetten met ernstige virusziektes als dengue en Zika, waartegen geen vaccin of medicijn bestaat. De experts vragen het bestuur het besluit te heroverwegen.’

Bestrijding
Maar volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen in Weert die virussen ook daadwerkelijk bij zich dragen. Volgens cijfers van de NVWA is het aantal aangetroffen tijgermuggen in Weert door de actieve bestrijding afgenomen. Daarom wordt die bestrijding ook in het voorjaar van 2019 weer voortgezet.

De bestrijding in Weert vindt plaats door inspecteurs die bedrijven bezoeken. Ook zijn er posters verspreid om ook werknemers te informeren over hoe zij de verspreiding van de Aziatische tijgermug kunnen voorkomen. Verder is het zwerfvuil opgeruimd in de openbare ruimte rondom het gebied waar de vondsten zijn aangetroffen. ‘Het aantal vondsten tot nu toe is dan ook beduidend lager en voor ons een bevestiging dat de aanpak bij de bestrijding resultaat heeft’, laat de gemeente weten.