JAN stelt vragen vragen over geurbeleid veehouderij

NEDERWEERT – Nederweert, 7 oktober 2018. Aan: Het College van B&W van de gemeente Nederweert. Betreft: Vragen volgens artikel 41 van het Reglement van Orde inzake geurbeleid veehouderij.

Geacht College,
Op 3 april 2018 heeft staatssecretaris van Veldhoven bekendgemaakt dat combi-luchtwassers voor geurverwijdering in stallen veel slechter blijken te werken dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers concluderen dat de gecombineerde luchtwasser veelal maar voor de helft functioneren. De op papier meegenomen geurreductie van 82 procent bij toetsing van vergunningen blijkt in de praktijk maar op een percentage van hoogstens 40 procent te liggen.

Ook in de uitstoot van ammoniak stellen deze luchtwassers teleur. Wordt op papier uitgegaan van een teruggang van 85% ammoniak, blijkt dit in de praktijk maar een percentage te zijn van 59%. Deze ammoniak is ook van invloed op de secundaire fijnstof. Als gevolg van het onderzoek worden de normen die nu bij vergunningverlening worden gehanteerd aangescherpt voor veehouderijen die willen bouwen of uitbreiden. Echter voor bestaande bedrijven hebben deze strengere regels geen gevolgen voor de reeds vergunde of het toegestane aantal dieren. We kunnen dus stellen dat hierdoor omwonenden meer in de stank zitten dan volgens de verleende vergunning zou mogen.

De fractie JAN is van mening dat de geurhinder in Nederweert moet afnemen en heeft hierover de volgende vragen:

1. Hoeveel bedrijven hebben in Nederweert een vergunning met een gecombineerde
luchtwasser?

2. Heeft uw College berekeningen gemaakt van de nieuwe uitstoot van deze bedrijven en kan zij aangeven wat de gevolgen zijn op het gebied van geurhinder?

3. Bent u door deze ontwikkelingen bereid om op korte termijn de bestaande geurvisie hierop aan te passen of een nieuwe geurvisie op te stellen en hierin de nieuwe gegevens te
verwerken?

4. Hoe gaat uw College anticiperen op het slecht functioneren van deze luchtwassers en welke maatregelen worden genomen om overlast te verminderen?

5. Wat zijn de gevolgen van deze slechte werking van combi-luchtwassers voor inwoners en
ondernemers van veehouderijen?

6. Op welke wijze heeft (of gaat) u inwoners en ondernemers informeren over dit probleem?

7. Op welke wijze participeert u met de commissie geurhinder veehouderij die na bekendmaking van de gebreken aan de luchtwassers door de staatssecretaris is geïnstalleerd? (Graag specificeren)

8. Bij het vergunnen van mestverwerkingsinstallaties wordt uitgegaan van beperken van
geurhinder en voorkomen van nieuwe geurhinder. Kunt u aangeven hoe dit wordt getoetst en hoe wordt bepaald dat het geurhinderniveau acceptabel is?

9. Afgelopen zomerperiode hebben we als fractie veel inwoners gesproken die klaagden over geuroverlast. Heeft de gemeente ook klachten ontvangen en hoe wordt gereageerd op
dergelijke klachten m.b.t. geuroverlast?

Met vriendelijke groet,
De Fractie JAN
Marcel Vossen, Carin Sieben , Peter van Lierop, Pascalle de Rooij en Kevin Bax.

Vorig artikelUitnodiging vervolg Doospel Verenigt
Volgend artikelWaterschap Limburg presenteert één nieuwe Keur voor Limburg