Een voorproefje op de Weerter Wijnbeurs

Wijnliefhebbers opgelet: deze proeverij wil je niet missen. Op zondag 7 oktober vindt de Weerter Wijnbeurs plaats. Gezellig samen wijnen proeven en genieten van culinaire versnaperingen in het Munttheater. Het goede doel dat tijdens deze negende editie centraal staat is Stichting Wensambulance. Vier deelnemende wijnhuizen stellen zich vast voor, bespreken de trends en presenteren hun wijnsuggestie.

NAAM Anne-Carine van Grimbergen-Baudoin BEDRIJF Wijnhuis Beaugrim GEBOREN OP 5 juni 1965 in Maarheeze WOONT IN Weert GETROUWD MET Johan van Grimbergen KINDEREN Chantal, Meike en Sebastian VRIJE TIJD Concerten bezoeken, reizen en sporten WIJNSUGGESTIE Lugana Borghetta

2018 is een topjaar voor wijn van eigen bodem. De uitzonderlijk warme zomer levert de Nederlandse wijnbouw een mooie oogst op. “We hebben vanaf april geen nachtvorst meer gehad, de zon scheen volop, dus de druiven hebben een dikke schil”, zegt Anne-Carine. “Dat betekent dat er meer geur-, kleur- en smaakstoffen in de wijn zitten.”
Als de droogte en hoge temperaturen aanblijven verwacht Ingrid dat er in de nabije toekomst nieuwe druivensoorten aangeplant worden. “Er komen dus ook ‘andere’ wijnen in Nederland. We verkopen wijnen van Wijngoed Thorn en merken dat steeds meer mensen deze wijnen waarderen.”

Van eigen bodem

Dat de Nederlandse wijn in de lift zit, blijkt uit een stijgend aantal bedrijven dat actief is in de wijndruiventeelt. Ruud: “We zien de laatste drie jaar een enorme toename van de afzet van Nederlandse wijn. Wij voeren al ruim tien jaar met veel succes de wijnen van de Apostelhoeve uit Maastricht in ons assortiment. Het is één van de grootste en modernste wijnbedrijven van Nederland en zeker het bezoeken waard.”
Ook Rolf is enthousiast over de Nederlandse en dan met name Limburgse wijnen. “Ik vind de wijnen uit onze provincie geweldig. De smaak is perfect! Alleen door de kleinschaligheid lukt het niet om op prijs te concurreren. Maar geen nood, want ik zou zeggen: drink minder en langzamer en geniet echt met overtuiging van een wat duurdere fles.”

NAAM Rolf Zincken BEDRIJF Il-Leterb, Rolfz Wijnhandel GEBOREN OP 14 juni 1964 in Sittard WOONT IN Weert GETROUWD MET Ria Ramaekers KINDEREN Rolf jr. en Raoul VRIJE TIJD Wandelen, fietsen, skiën en diverse vriendenclubs WIJNSUGGESTIE Il Caberlot

Trends

Alle vier kijken ze uit naar de Weerter Wijnbeurs. Ze verwachten in het Munttheater veel jonge mensen te treffen. Want als het over trends gaat, zien ze dat de jeugd steeds meer interesse heeft in wijn. Ingrid: “De jongere generatie gaat niet meer alleen voor zoet en goedkoop. Ze gaan vooral voor kwalitatief mooie droge wijnen in wit en rood.”
Anne-Carine neemt hetzelfde waar: “Een student die dertig euro te besteden heeft, kiest liever twee of drie flessen goede wijn dan zes flessen van een mindere kwaliteit.” De jongste zoon van Ruud speelt daarop in. “Mijn zoon Jop heeft een bedrijfje waarmee hij proeverijen geeft aan jongeren en vooral aan studentenverenigingen. Hoewel de jeugd veel informatie gratis via internet kan verkrijgen, vinden ze het leuk als iemand uit de jongerengeneratie zelf alles kan vertellen.”
Over non-alcoholische wijnen zijn de meningen verdeeld. Rolf ziet daar weinig in: “Bier drink je om de dorst te lessen. Ik heb begrip voor de alcoholvrije versie van bier. Bij wijn geloof ik daar niet in. Drink liever druivensap zou ik zeggen.”
Ook Ruud heeft geen non-alcoholische wijnen in het assortiment. Zijn advies: “Als je dan toch minder alcohol wilt drinken, beperk dan het gebruik en drink in plaats van drie glazen één echt mooi glas wijn.” Anne-Carine heeft in haar assortiment Franse alcoholvrije wijnen. “Bij medicijngebruik of als iemand in verwachting is, is het toch fijn om een glaasje mee te drinken. Gelukkig is de kwaliteit van non-alcoholische wijnen sterk verbeterd. Een aantal jaren geleden vonden we nog alleen veredeld druivensap. Nu wordt er eerst door onze wijnmaker Pierre een goed glas wijn gemaakt en achteraf de alcohol uitgehaald.”

NAAM Ingrid Crijns-van Summeren BEDRIJF Wijnhuis Weert GEBOREN OP 11 januari 1967 in Den Bosch WOONT IN Nederweert RELATIE MET Leon Crijns KINDEREN Youri, Tim en Sem VRIJE TIJD Basketbal, reizen en lezen WIJNSUGGESTIE Villa Conchi

Ingrid beaamt dat: “Je weet niet altijd wat de reden is dat mensen alcoholvrije wijnen willen drinken. Het kan bijvoorbeeld om medische redenen zijn. Of het is maatschappelijk beter verantwoord als je nog deel moet nemen aan het verkeer. Alcoholvrije wijnen worden tegenwoordig gemaakt van de bekendere druivensoorten. De alcohol wordt inderdaad pas later verwijderd. De wijn behoudt de aroma’s en karakteristieke eigenschappen het beste door de wijn in etappes onder lage druk vacuüm te trekken. Een voorbeeld van wijnen die op deze manier worden gemaakt, zijn de wijnen van Vintense, verkrijgbaar in rood, rosé en wit.”

Opvallende wijnhuizen en wijnen

Op de vraag welke wijnhuizen dit jaar de aandacht trekken, antwoordt Anne-Carine: “Het huis Avanzi, dat al meer dan dertig jaar wijn produceert aan het Gardameer. We bezoeken dit wijnhuis jaarlijks om de jaargang te proeven en prijzen voor het komende jaar af te spreken. De Chiaretto (rosé) van dit wijnhuis is drie jaar op rij gekozen tot beste rosé van Italië. Wat mij vooral ook opviel was de Borghetta, met een krachtige, maar toch verfijnde smaak.”
Rolf heeft zijn ogen ook op Italië gericht: “Zoals altijd, zou ik bijna zeggen. Overal worden prachtige wijnen gemaakt, maar je kunt nu eenmaal niet alles volgen. Een van de meest bijzondere rode wijnen uit Italië is Il Caberlot van domein Carnasciale. Il Caberlot en Il Carnasciale zijn de enige twee wijnen ter wereld die van de meest zeldzame en exclusieve druivensoort Caberlot gemaakt zijn.”

NAAM Ruud Heuvelmans BEDRIJF Wijnhandel Léon Colaris GEBOREN OP 30 november 1963 in Stramproy WOONT IN Stramproy GETROUWD MET Pauline Korten KINDEREN Josje, Jelle en Jop VRIJE TIJD Koken met vrienden, reizen, wijn en kaarten WIJNSUGGESTIE Château La Tour de By

Italië blijkt populair, want ook Ingrid bracht een bezoek aan Italië. “Ik ben dit jaar op bezoek geweest bij diverse wijnfirma’s op Sicilië. Donnafugata sprong eruit. Een prachtig wijngoed, waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Na een rondleiding, onder meer door de prachtige wijnkelders, kregen we schitterende wijnen te proeven. De etiketten zijn gemaakt door een kunstenaar die geïnspireerd is door Gabriella Anca. Gabriella heeft samen met haar man Donnafugata opgericht in 1983. Hierdoor krijgt elke wijn zijn eigen persoonlijke karakter. Ze hebben heerlijke wijnen in zowel rood als wit.”
Ruud gaat voor Frankrijk: “We importeren al ruim twintig jaar prachtige witte Bourgognes en rode Beaujolais wijnen van Domaine de la Creuze Noire in de wijnstreek Mâconnais.” Aan Frankrijk heeft hij nog een mooie herinnering. “Dat gaat over een Chateau La Tour de By 1966. In april was ik op het château en tijdens het diner ontkurkten de kleinzonen van wijlen Marc Pagès de eerste wijn die hun grootvader had gemaakt vijftig jaar geleden. Ik was enorm verrast door de enorme vitaliteit van deze Médoc, die nog vol leven was ondanks zijn leeftijd. Al met al was het een zeer memorabele avond.”

www.beaugrim.nl
www.illeterb.nl
www.wijnhuisweert.nl
www.colaris.nl

Vorig artikelVerzuimkosten verlagen en productiviteit verhogen
Volgend artikelOndernemers schrijven mee aan succesverhaal Basketball Academie Limburg