Rijzende ster Laura Hoogeveen uit Weert droomt van de Olympische Spelen

‘Belangrijk voor regionale paardensport dat Weert een eventing terrein krijgt’

Laura Hoogeveen. Fotografie Dion Huiberts

Ze is pas 23 jaar en nu al geselecteerd voor het Nederlandse WK-team. Laura Hoogeveen zou in september met paard Wicro Quibus in actie komen tijdens de World Equestrian Games in het Amerikaanse Tryon. Helaas raakte Quibus vlak voor vertrek geblesseerd. Ondanks de tegenvaller droomt de talentvolle ruiter stiekem van de Olympische Spelen.

Met haar bedrijf heeft Laura Hoogeveen plannen om een eventing terrein van 3 hectare te realiseren in Weert Paardenstad. Hindernissen als waterbakken, constructies met boomstammen en picknicktafels. Eventing is spectaculair om naar te kijken en wint dan ook snel aan populariteit. “Het is een soort triathlon van de paardensport”, legt Laura Hoogeveen uit. “In een natuurlijke omgeving van bos en weiland rijd je verdeeld over verschillende dagen een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours.”

NAAM Laura Hoogeveen FUNCTIE Eigenaresse van Laura Hoogeveen Eventing en ruiter bij Massage Hippique GEBOREN OP 31 oktober 1994 in Weert WOONT IN Weert RELATIE MET Tom van Tuijl VRIJE TIJD Wandelen met de honden en uit eten gaan PAARD Wicro Quibus, een 11-jarige ruin van Quasimodo Z – Rupie Star xx

WK in de VS

Hoewel de in Weert geboren en getogen ruiter al van jongs af aan paardrijdt, maakte ze pas een paar jaar geleden kennis met eventing. Een schot in de roos. Want de sportieve carrière zit sindsdien flink in de lift. Samen met vier andere ruiters werd geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op de World Equestrian Games. Een belangrijk toernooi, want de eerste zes team kwalificeren zich voor de Olympische Spelen.

Bij Stal California in Weert traint ze met haar paard Wicro Quibus. Het paard wordt gesponsord door Weertenaar Willem Croughs, eigenaar van het bedrijf Wicro Plastics uit Kessel. Helaas heeft Quibus onderweg naar een galoptraining zijn ijzer afgetrapt op de wagen, waardoor ook een deel van het hoef mee is gekomen. “De hoef is nog steeds erg gevoelig en omdat de gezondheid van het paard voorop staat, kunnen we niet deelnemen aan de World Equestian Games.” Desondanks blijft ze positief. “We hebben wel kans naar de Military Boekelo te gaan, een van de grootste paarden topsportevenementen van Nederland met maar liefst 60.000 bezoekers. We blijven stiekem toch met een knipoog naar de Olympische Spelen kijken. Quibus en ik zijn allebei nog jong.”

Weert Paardenstad

Hoogeveen maakt volop gebruik van de aanwezigheid van hippische ondernemers in Weert. “Dat is een groot voordeel. Alle kennis is om de hoek. Bij Stal Ehrens begeleidt Rob Ehrens mij bij het springen. Jenny Schreven van Dressuurstal Schreven helpt me de dressuur te verbeteren.”

Moeder Angelique Schreurs is haar hoofdsponsor met Massage Hippique, een bedrijf voor massage en training van paarden. Ze vormen een perfect duo, omdat Schreurs de paarden volledig kent. In totaal heeft Hoogeveen negen paarden die ze traint. “Sponsors zijn overigens altijd welkom, want het is een dure sport”, voegt ze eraan toe. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Om geld te verdienen heb ik een eigen bedrijf. Ik ben bevoegd om les te geven. Dat vergt veel tijd, want de eventing terreinen waar ik les geef, liggen ver weg: in IJsselstein, Baarle-Nassau en Breda liggen de dichtstbijzijnde. Het is belangrijk voor Weert dat er hier ook een eventing terrein komt.”

Eigen eventing terrein

Momenteel zoekt ze samen met haar moeder naar een geschikte locatie voor een eventing terrein. “Dat valt niet mee, want het moet minimaal 3 hectare groot zijn en gelegen zijn aan een bos. Maar we gaan er voor, het is onze droom. Een eventing terrein is eigenlijk het enige wat nog ontbreekt in Weert Paardenstad.”

Ze is ervan overtuigd dat een eventing terrein rendabel is. “Je kunt er trainingskampen houden. Je hebt alles in de regio om er een succes van te maken, zoals goede hoefsmeden en bedrijven voor dierenvoeding. Mijn moeder kan zorgen voor een volledige spiercheck van de paarden.”

Zowel zakelijk als sportief timmert Hoogeveen dus hard aan de weg. Voor haar is er geen betere locatie dan Weert om de dromen werkelijkheid te laten worden.

© Zakenblad / Wesley Hegge

Vorig artikelKeyport over toekomstproof ondernemen
Volgend artikelGrote hoeveelheid grondstoffen voor explosieven gevonden bij terrorismeverdachten