Passie voor tegels en paarden

Frans Vaessen van PAFRA binnen- en buitentegels

Frans Vaessen voor de showroom aan de Oude Graaf in Weert. Foto's: Dion Huiberts

Door rechtstreekse import uit Duitsland, Italië en Spanje biedt PAFRA tegels tegen zeer scherpe prijzen. In de showroom aan de Oude Graaf in Weert zijn aannemers, architecten, projectontwikkelaars, tegelzetbedrijven en particulieren van harte welkom voor het juiste advies. Eigenaar Frans Vaessen vertelt over zijn twee hobby’s: tegels en paarden.

“De zelfstandigheid heeft met name te maken met het verleden”, begint Frans Vaessen te vertellen. “Op jonge leeftijd ben ik gaan werken bij de Weerter architect Jan Meulen. Hij heeft mij geadviseerd de handel in te gaan. Dat advies heb ik opgevolgd en ik ben vervolgens bij Bos Bouwstoffen in dienst getreden. Eigenaren Albert en Jan Bos leerden mij het vak. Ik wil hen specifiek noemen, want het was een hele goede leerschool. Met veel gedrevenheid hebben ze mij en anderen geleerd waar het om draait bij de commercie.”

Expertise

Het bracht hem vervolgens naar Zuid-Limburg, waar hij tientallen jaren als verkoopleider bij SPHINX Tegels werkte. “Dat heb ik met veel plezier gedaan. Bovendien ik heb er veel kennis opgedaan over de tegelmarkt. Helaas kwamen er op den duur nieuwe aandeelhouders die meer interesse hadden in het te gelde maken van gronden en gebouwen waardoor het bedrijf failliet ging.”

Toen kwam het gezamenlijke idee om met Paul Hartholt een tegel-import op te zetten vanuit China. Paul was toen verantwoordelijk voor de import van Henkelman Schoenen. “We hadden beiden de wens om zelfstandig te worden. We hebben gezamenlijk een aantal tegelfabrieken bezocht in China en een assortiment samengesteld. Bij zijn laatste China-trip voor Henkelman Schoenen is hij op de terug-weg overleden. Dit heeft mij veel pijn en zorg gegeven. Toch heb ik destijds PAFRA binnen- en buitentegels opgericht. En uiteraard de naam PAFRA meegegeven, dat staat voor Paul en Frans. Het is een eerbetoon aan Paul.”

‘Door directe import uit het buitenland kan ik de tegels aanbieden tegen zeer scherpe prijzen.’

PAFRA opgericht

Bij PAFRA worden uitsluitend producten gekozen die staan voor hoogwaardige kwaliteit. Het onderscheidende vermogen zit in de rechtstreekse import. Hij is dan ook regelmatig in het buitenland. “Mijn expertise ligt met name bij Spaanse en Italiaanse fabrikanten. Deze maand ben ik aanwezig op Cersaie in het Italiaanse Bologna. Dat is een beurs waar tegelfabrikanten de nieuwste producten en trends voor aankomend jaar presenteren. Door directe import uit het buitenland kan ik de tegels aanbieden tegen zeer scherpe prijzen.”

Klanten zijn onder meer aannemers, architecten, projectontwikkelaars, tegelzetbedrijven en particulieren. Deze samenwerking resulteert in diverse mooie projecten. Onder andere de nieuwe vestiging van Restaurant Bretelli in Weert, waar de keuze is gevallen op PAFRA binnen- en buitentegels. “Met dank aan opdrachtgevers Patricia en Jan Marrees, binnenhuisarchitect PUUR en Bouwbedrijf Teng Wijen”, voegt hij eraan toe.

PAFRA werkt veel samen met vooraanstaande architectenbureaus. Verder is het belangrijk te weten dat PAFRA over vakmensen beschikt die de tegels zelf plaatsen. Om een indruk te krijgen van het aanbod heeft PAFRA een showroom ingericht, die van dinsdag tot en met zaterdag geopend is van 09:00 tot 16:00 uur. “De tegelhandel is een prachtig vak dat continue verandert en we zijn op zoek naar een fantastische collega die ook een passie heeft voor tegels. Een verkoopster of verkoper die toe is aan nieuwe uitdaging.”

NAAM Frans Vaessen FUNCTIE Eigenaar PAFRA binnen- en buitentegels GEBOREN IN Weert WOONT IN Weert VRIJE TIJD Dressuur- en springpaarden

Paarden

Naast tegels heeft Vaessen nog een andere passie: paarden. “Ook dat heeft te maken met mijn verleden”, zegt hij. “Ik ben opgegroeid op een boerderij, waar we altijd actief waren met paarden. Op jonge leeftijd werd de boerderij door de gemeente opgekocht. Via architect Jan Meulen ben ik op achttienjarige leeftijd wederom gestart met paarden. Inmiddels heb ik deze droom kunnen verwezenlijken: achter mijn huis heb ik een manege, stallen en weilanden.”

Vaessen is actief met dressuur- en springpaarden. “Elk jaar verwachten we veulens van de best bewezen hengsten. Inmiddels hebben we drie hengsten in de opfok van de wereld-beroemde dressuurhengst Totilas. Al deze zaken hebben te maken met kwaliteit, service en een beetje geluk.”

‘Ik ben opgegroeid op een boerderij, waar we altijd actief waren met paarden. Via architect Jan Meulen ben ik op achttienjarige leeftijd wederom gestart met paarden.’

Wens

Frans spreekt tot slot een wens uit over de woningbouw: “Landelijke en regionale overheden zullen meer moeten doen om starters de mogelijkheid te geven een woning te kopen. Wanneer er vanuit de jeugd geen doorstroming plaatsvindt, zal de woningbouw op termijn wederom stagneren. In het verleden hadden we een goed werkend systeem met premiewoningen: premie A-, B-, C- en D-woningen. Dat zijn koopwoningen die met financiële hulp van de overheid gekocht konden worden. Op die manier konden starters ook een eigen woning kopen. Helaas is dit systeem afgeschaft. Ik zie nu dat de verhouding van grondkosten en bouwkosten scheefgroeit. Het is een uitdaging voor de vele partijen in de markt om die dichter tot elkaar te laten komen.”

© Zakenblad / Wesley Hegge

Vorig artikelMeedenken met de Weerter ondernemers
Volgend artikelKeyport over toekomstproof ondernemen