Overleg Weert over extra maatregelen rond kermis

WEERT – Na de arrestatie van zeven mannen vanavond in verband met een terreuraanslag, waarvan enkele in Weert, heeft burgemeester Heijmans van Weert vanmorgen met politie over extra veiligheidsmaatregelen rond de kermis in die stad.

De verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Het brein achter het terrorismeplan zou Hardi N. zijn, een 34-jarige Irakees die al eerder werd veroordeeld omdat hij van plan was om uit te reizen naar het strijdgebied van IS. Ook twee andere verdachten zijn eerder veroordeeld voor een poging tot uitreizen.

Wat waren zij precies van plan?
Volgens het Openbaar Ministerie wilde het zevental bij een grote terroristische aanslag op een evenement machinegeweren en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden ze een autobom willen laten ontploffen.

Op welk evenement wilden ze een aanslag plegen?
Welk evenement de verdachten precies op het oog hadden, wordt nog onderzocht. Wilbert Paulissen, Hoofd van de Nationale Recherche, gaf in RTL Late Night wel aan dat het ‘in de trant’ van een aanslag ligt zoals op de kerstmarkt in Berlijn of de aanslag op Charlie Hebdo.

Toeval
Een woordvoerder van het Landelijk Politie heeft gisteravond bevestigd tegen MLA dat het feit dat de aanhoudingen in Weert hebben plaatsgevonden, een kwestie van toeval is. Er bestaan volgens hem geen aanwijzingen dat de kermis in Weert, die vandaag start, doelwit zou zijn van een mogelijke aanslag.

Veiligheid
Voor het preventief handhaven van de openbare orde en veiligheid zijn, in overleg met de politie, maatregelen genomen zoals cameratoezicht en crowdmanagement. Via mobiele camera’s en berichten op digitale tekstborden is het mogelijk publieksstromen te volgen en te sturen. Zo blijft het voor iedereen een veilige maar vooral gezellige kermis. De veiligheid is de laatste jaren sowieso al opgeschroefd. Zo staat er op het Collegeplein in Weert een mobiel commandocentrum van de politie, worden er extra beveiligingscamera’s opgehangen en staan er betonnen roadblocks.

Vorig artikelAutobrand bij tankstation Meiberg Weert
Volgend artikelSterre vraagt gemeente Weert om hulpmiddel bij opruimen zwerfafval