Het oudste café van de stad weer open met Weert kermis

Ergens voelt het alsof het is voorbestemd

NAAM Mark Hansen FUNCTIE eigenaar Claessen Stultiens kousen- & compressiezorg GEBOREN OP 16 maart 1965 in Munstergeleen WOONT IN Weert VADER VAN Niels en Sten VRIJE TIJD Zeilen en sporten LEVENSMOTTO ‘Nooit bij de pakken neerzitten’ NAAM Nicole Hansen-Kamphuis FUNCTIE horecaondernemer GEBOREN OP 3 november 1965 in Geleen WOONT IN Weert MOEDER VAN Rowaya en Chloé oma VAN Jolie VRIJE TIJD Sporten en quality time met vrienden LEVENSMOTTO ‘Je kunt alleen spijt hebben van dingen die je niet probeert’. Fotografie: Irene van Wel

In 2009, het jaar waarin Mark Hansen (53) en Nicole Kamphuis (52) besluiten samen verder door het leven te gaan, wordt café de Harmonie te koop gezet. Hoewel het avontuur lonkt, kiest het ondernemende stel een andere zakelijke koers. Nu bijna tien jaar later de kans zich opnieuw voordoet, willen Mark en Nicole deze niet nog eens laten schieten. Ook al is het even zoeken naar de juiste combinatie met de activiteiten van Claessen Stultiens, op kermisvrijdag opent het oudste café van Weert weer haar deuren.

Op vrijdagavond 28 september zal wethouder Geert Gabriëls café de Harmonie officieel openen. Met respect voor de tradities die zijn ingevoerd door de vorige uitbaters, staat vervolgens een afwisselend kermisprogramma op de agenda. Na Weert kermis is de kroeg van woensdag tot en met zondag geopend.

‘Dit pand heeft geschiedenis, hoort gewoon bij Weert en heeft een bijzonder plekje in ons hart’

Kroegtijgers

De nieuwe eigenaren, Mark en Nicole, zijn bekende gezichten in zowel het lokale bedrijfsleven als uitgaans-leven; twee kroegtijgers met een groot sociaal hart en een sterke voorliefde voor live muziek. Ze vinden het zonde dat zoveel authentieke zaken uit het straatbeeld verdwijnen en willen de typisch Weerter nostalgie koesteren. “Het verlies daarvan zou een enorm gemis zijn voor de stad en voor meerdere doelgroepen”, zegt Mark. “We zijn blij dat we samen met een aantal andere horecagelegenheden in de binnenstad deze waarde kunnen behouden. Samen staan we sterk.”
Nicole zal hoofdzakelijk uren maken in het café, met Mark als haar rechterhand. De zonen en dochters krijgen ’s avonds eveneens een prominente rol achter de bar. “Ik heb 21 jaar als ambtenaar gewerkt bij de gemeente Deurne en de gemeente Weert. Daarnaast had ik een parttime job in een boetiek, gewoon omdat ik dat leuk vond. In 2012 besloot ik mijn geluk te beproeven en heb ontslag genomen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan”, schetst ze vluchtig haar geschiedenis.
“Ondanks het feit dat ik met veel passie en plezier de modezaak Valora Style by Stultiens heb vormgegeven, sloeg de twijfel toe op het moment dat de overname van de Harmonie weer in het vizier kwam. Na lang beraad heb ik een keuze gemaakt tussen retail en horeca, een sector die me altijd al heeft aangetrokken.”

De vertrouwde thuisbasis

Mark kan zich volledig in die keuze vinden. “Dit is een uitdaging waar we samen de schouders onder kunnen zetten, met het hele gezin. De jonge generatie geeft tenslotte ook nieuwe invloeden aan de kroeg, die verder de vertrouwde thuisbasis blijft voor de vaste gasten.” Nicole knikt instemmend. “Overdag willen we een huis-kamergevoel creëren. Iedereen is dan welkom voor koffie met vlaai en/of voor een praatje aan de bar. In de avonduren en weekenden besteden we veel aandacht aan bands, ludieke acties en onderhoudende evenementen, zoals de pubquiz, popbingo en thema-avonden.” Dit onderdeel spreekt vooral Mark erg aan, omdat hij graag evenementen organiseert. “Niets is mooier dan een ruimte die gevuld is met mensen die zich goed amuseren. Als ik daaraan een bijdrage kan leveren en stilletjes op de achtergrond daarvan kan genieten, voel ik me een rijk mens. Het leven is te kort om niet met volle overgave te omarmen.”

Een cruciale periode

Mark en Nicole, inmiddels drie jaar getrouwd, zijn geboren levensgenieters. Bij Nicole zit dit van nature in de genen. Bij Mark ook, alleen heeft dit door omstandigheden een extra impuls gekregen. Hij is ruim twintig jaar werkzaam geweest in de zakelijke, financiële wereld en heeft in die tijd een cruciale periode meegemaakt. “In november 1996 overleed mijn vader. In januari 1997 werd de diagnose non-Hodgkin lymfoom bij me vastgesteld en op de laatste dag van die maand is mijn eerste zoon geboren”, deelt hij openhartig. “Zo werd ik in drie maanden enorm geconfronteerd met leven en dood, met de zin van het leven.” Hij legt uit dat hij vrij snel in de vechtmodus is gegaan, wat hij zelf omschrijft als de mentaliteit van een topsporter. (Mark heeft jaren op hoog niveau gevolleybald.) “Ik ben positief ingesteld, zie niet snel beren op de weg en probeer kracht te putten uit het oplossen van problemen.” Terugkijkend op deze heftige fase in zijn leven, conclu-deert hij dat dit een omslagpunt is geweest. “Ik ben keuzes gaan maken, die niet altijd eenvoudig waren, maar wel beter voor mijn gemoedsrust en energielevel. Verder heb ik geleerd dat je alles uit het leven moet halen. Wellicht zoek ik daarom telkens naar nieuwe – overwegend zakelijke – uitdagingen en neem redelijk snel beslissingen.”
Dit verklaart tevens waarom hij zo betrokken is bij het verenigingsleven; hij is onder meer mede-oprichter van stichting Keisjiek, stichting Geweldjig en fervent vastelaovendjveerder. In die hoedanigheid raakt hij ook volledig ingeburgerd bij café de Harmonie. “In de tijd dat de kroeg nog gerund werd door Rob van Dooren”, vult hij voor de goede orde aan.

Voorbestemd

De geschiedenis van het oudste café van de stad gaat echter veel verder terug. In augustus 1566 komen de beeldenstormers, die flink hebben huisgehouden in het Minderbroedersklooster aan de Biest, reeds samen in herberg In de Croon. Sinds 1909 wordt het café dat we nu kennen als café de Harmonie vervolgens geëxploiteerd door diverse generaties van de familie Van Dooren. Juist dat verleden geeft Mark en Nicole een warm gevoel. “Dit pand heeft geschiedenis, hoort gewoon bij Weert en heeft een bijzonder plekje in ons hart”, aldus het stel dat verklapt dat op deze locatie de vonk tussen hen is overgeslagen. “Ergens voelt het alsof het is voorbestemd dat wij nu zorgdragen voor de toekomst van deze kroeg.”
Het feit dat ze als vijftigplussers nog harder moeten gaan werken en nieuwe taken moeten ontwikkelen, baart deze ervaren ondernemers geen enkele zorg. “Dat zijn we al jaren gewend en met de juiste mensen op de juiste plek vormt dit geen probleem. We zijn allemaal – inclusief kids – enorm gemotiveerd en op de zorg zit een ontzettend sterk en hecht team”, benadrukt Mark.

Betrouwbare zorgpartner

De enthousiaste man slaat daarmee een bruggetje naar Claessen Stultiens kousen- en compressiezorg, het bedrijf dat net als Valora ontsprongen is uit Stultiens, vroeger gevestigd in de Kerkstraat. Deze zaak nam hij in 2004 over, samen met zijn huidige ex-vrouw Yvonne Metselaars, waarmee hij nog altijd prettig samenwerkt.
In de afgelopen twintig jaar is de organisatie onder Marks leiding uitgebreid met Claessen en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd, waardoor deze bekend staat als een zorgpartner die kwaliteit biedt, klantgericht is en betrouwbaar.
“Onze professionals verzorgen spreekuren verdeeld over acht locaties in Noord- en Midden-Limburg. Er bestaat een intensieve samenwerking met medische specialisten, huisartsen, zorginstellingen en vooral met ziekenhuis VieCuri in Venlo. Voor mensen, die slecht ter been zijn of beperkt zijn in hun mobiliteit, kan uiteraard een afspraak aan huis gemaakt worden”, vertelt Mark. Hij maakt heel gemakkelijk de switch naar deze materie. “In eerste instantie hebben we naam gemaakt met het aanmeten van therapeutisch elastische kousen (TEK), mammaprothesen en alle daarbij horende hulpmiddelen. Ondertussen hebben we tevens alle knowhow in huis betreffende zwachtelen en manuele oedeemtherapie. Iedere therapie wordt op maat afgestemd op de persoonlijke situatie van de cliënt.”
Sinds eind juli zijn de vestiging Weert en het hoofdkantoor van Claessen Stultiens te vinden in de voormalige wereldwinkel in de Hegstraat. Op een steenworp afstand van de Muntpromenade, waar de kroeg ligt. Het echtpaar vindt dit prettig omdat hierdoor snel geschakeld kan worden tussen beide zaken.

‘Het leven is te kort om niet met volle overgave te omarmen’

Takken van sport

Het zijn twee totaal verschillende takken van sport, die beide tijd en inzet vragen, maar beide voor Mark en Nicole ook veel energie opleveren. “Omdat bij beide onderdelen ons hart ligt”, zegt Nicole licht geëmotioneerd. “We zijn nu in de kracht van ons leven, de kinderen staan grotendeels op eigen benen. Over tien jaar hebben we waarschijnlijk niet meer de behoefte om iets nieuws van de grond tillen. Dit is voor ons hét moment. Bovendien, wie handelt vanuit passie heeft geen werk maar een leven.”

www.claessenstultiens.nl
www.puremammacare.nl
www.facebook.com/CafeDeHarmonie

Vorig artikelSamen moeten we de stad meer ‘smoel geven’
Volgend artikelGezond lichaam, gezond bedrijf