Daling van uitkeringen zet verder door

Weert overtreft landelijke cijfers dankzij maatwerk

De daling van het aantal uitkeringsgerechtigden zet onverminderd door. Begin dit jaar werd het magische getal van 1000 huishoudens aangetikt. Inmiddels staat de teller al op 929. Door creatief met werkgevers mee te denken, weet de gemeente Weert met succes bedrijven en werkzoekenden bij elkaar te brengen.

Weert mag met recht trots zijn op de resultaten van het Participatiebeleid. Natuurlijk heeft de economie de wind vol in de zeilen en groeit het aantal vacatures als nooit tevoren, maar het is zeker ook te danken aan de actieve maatwerkaanpak dat het uitkeringsbestand flink afgenomen is.

De daling startte in januari van 2017. Sindsdien zet de trend zich door. Vorig jaar heeft Weert de landelijke cijfers al ver overtroffen. De bijstand daalde landelijk met 1,4 procent. In Weert lag dat percentage op maar liefst 5,1 procent. Dit jaar zijn de verwachtingen opnieuw hooggespannen.

Succesvol Participatiebeleid

Het Participatiebeleid van de gemeente Weert is gericht op maatwerk en creativiteit. Dat komt onder meer tot uiting in de trajecten die verlopen via Werk.Kom. Inwoners waarvan de WW-uitkering binnen zes maanden eindigt, nemen deel aan een intensief traject van drie maanden. Dat leidt ertoe dat een substantieel aantal mensen een nieuwe baan vindt. Ook kwetsbare jongeren zijn in het vizier. Om te voorkomen dat zij in een bijstandsuitkering belanden, worden de jongeren zoveel mogelijk vanuit school direct naar werk begeleid. De gemeente werkt hierbij samen met onderwijsinstellingen als het Kwadrant en de Widdonckschool.

De statushouders die in Weert wonen, volgen ook maatwerktrajecten. Daarbij is extra aandacht voor maatschappelijke begeleiding, taal, opleiding en werk(ervaring). Dit jaar zijn er trajecten gestart in de bouw, zorg en groensector. Factoren als inburgering, opleiding en werk worden gecombineerd in een BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg).

Meerwaarde voor de ondernemer

Een belangrijke rol is weggelegd voor het bedrijfsleven. De gemeente Weert denkt serieus mee met ondernemers. Want door goed te luisteren waar behoefte aan is, kunnen betere matches mogelijk gemaakt worden tussen werkgevers en werkzoekenden. De gemeente denkt daarom actief mee met de werkgevers bij hun zoektocht naar arbeidspotentieel.

In de gemeente Weert is Werk.Kom hét aanspreekpunt voor professionele ondersteuning en advies op het gebied van personeel en arbeid. Zowel voor de werkgever als voor de werkzoekende. De accountmanagers van Werk.Kom beschikken over kennis, expertise en een groot netwerk. Maak daar gerust gebruik van als ondernemer.
Wilt u meer weten? Neem contact op met de accountmanagers van Werk.Kom:
Marco Vink
Telefoon: 06 42 31 40 96, e-mail: [email protected]
Kim Hendriks
Telefoon: 06 43 84 42 87, e-mail: [email protected]

Vorig artikelHet oudste café van de stad weer open met Weert kermis
Volgend artikelSJG Weert intensiveert samenwerking met zorgpartners in de regio