Televisieserie ‘80 Jaar Oorlog’ ook Weert in beeld

Eind 16e eeuw komen Nederlandse onderdanen in opstand tegen het wettige Spaanse gezag. Wat begint met ontevredenheid van een minderheid groeit uit tot een oorlog die meer dan een mensenleven zal gaan duren. Van Groningen tot Brussel, van Den Briel tot Groenlo, overal barst de strijd los. En vaak doet die strijd merkwaardig modern aan. Terrorisme, propaganda, executies, radicalisering, shock and awe; allemaal thema’s die moeiteloos terug zijn te vinden in de oorlog die van 1568 tot 1648 werd gevoerd. In een 7-delige televisieserie brengt de NTR vanaf 28 september, iedere vrijdag om 21.05 uur op NPO 2 de verhalen over de 80-jarige oorlog die overal in het land te vinden zijn. En Hans Goedkoop overziet, met deskundigen, het slagveld.

WEERT – In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon (1568-1648). Over deze jarenlange strijd van de Nederlanden tegen de Spaanse koning Filips II, onder leiding van Willem van Oranje, zijn talloze verhalen te vertellen. Verhalen over glansrijke overwinningen en tactische meesterzetten, maar ook over wapengekletter, vluchtelingen en terreur. Begrippen als de Beeldenstorm, het Leidens Ontzet, de slag bij Nieuwpoort en namen als Alva, Van Oldenbarnevelt en Piet Hein zijn in het nationaal geheugen gegrift.

De eerste aflevering “Voorspel” is vrijdag 28 september. Regisseur Martijn Blekendaal en researcher Mirjan Gulmans schrijven over de eerste aflevering het volgende.
In 1568 worden de graven Egmont en Van Horne op de markt in Brussel onthoofd. Het is het voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en onze vorst Philips II van Spanje. En het begin van een oorlog die 80 jaar zou gaan duren. De strijd gaat om macht en vrijheid van geloof. Het dagboek van de Weerter non Maria Luyten geeft een dramatisch beeld van de Beeldenstorm, de schedel van Egmont in Zottegem wordt onderzocht om te zien of zijn gezicht na zijn onthoofding nog extra is geschonden en de zoektocht naar het graf van Horne in Weert eindigt voorlopig op de binnenplaats van een klooster. In deze aflevering zien we o.a. de Weerter sacramentsprocessie 2017, de zusters Birgittinessen en komt Aldenborghlid, wijlen drs. Jacques Verstraelen, aan het woord. Uitzendingen 80 Jaar Oorlog: Vrijdagen van 28 sept t/m 9 nov om 21.05 uur bij de NTR op NPO 2. Herhalingen: Zaterdagen van 29 sept t/m 10 nov om 16.05 uur bij de NTR op NPO 2.

Televisieseries
Vanaf 28 september zendt de NTR de 7-delige televisieserie ‘80 Jaar Oorlog’ uit op NPO2. Met reportages uit het hele land op plekken waar de oorlog heeft huisgehouden. En met presentator Hans Goedkoop die het slagveld met deskundigen overziet.

Vanaf 30 september start de 7-delige NTR serie ‘Welkom in de 80-jarige Oorlog’ op NPO Zapp. Een comedyserie voor jong en oud waarin o.a. Willem van Oranje en Filips II te gast zijn in een hilarische talkshow en alles vertellen over hun tijd.

Tentoonstelling
In het Rijksmuseum is van 12 oktober 2018 – 20 januari 2019 de tentoonstelling‘80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland.’ te zien. Spotprenten, tapijten, wapens, schilderijen van onder anderen Brueghel, Rubens en Ter Borch verbeelden als ‘ooggetuigen’ het verhaal van het ontstaan van Nederland.

Boek
Bij uitgeverij Atlas Contact wordt het boek ‘80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland.’ uitgebracht dat vanaf 26 september te koop is in de boekhandel. Gijs van der Ham van het Rijksmuseum beschrijft de oorlog aan de hand van de objecten uit de tentoonstelling. Zijn verhaal wordt afgewisseld met lokale vertellingen uit de NTR-serie en essays van onder anderen Judith Pollmann en Peter Vandermeersch.

Lokale publieksprogramma’s: 80 Jaar Oorlog in ‘t land
In Weert, Brielle, Haarlem, Breda, Groenlo en Den Haag, steden die cruciaal waren in de 80 jaar durende oorlog, worden samen met lokale instanties bijzondere publieksprogramma’s georganiseerd. In elke stad wordt een voorvertoning van de NTR-serie gehouden en is er aandacht voor de tentoonstelling in het Rijksmuseum en het boek ‘80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland.’. Informatie hierover is te vinden op 80jaaroorlog.nl.

Website 80jaaroorlog.nl
Op 80jaaroorlog.nl staat een interactieve landkaart met een overzicht van historische locaties, actuele tentoonstellingen en evenementen. Zo kan iedereen op zoek naar ‘de Tachtigjarige Oorlog’ bij hem of haar in de buurt of juist ver weg.

Samenwerking Rijksmuseum en NTR
Speciaal voor dit herinneringsjaar hebben het Rijksmuseum en NTR de krachten gebundeld in de organisatie van diverse activiteiten en initiatieven ter herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog.

Vorig artikelRotary helpt stichting Sint Nicolaas Weert
Volgend artikelAuto botst met fietsster op de Ellerweg in Kelpen-oler