Rogstaekers; er is geen stad met zo’n verhaal!

WEERT – SteekSpel nr.9 staat online. Veertig pagina’s rijk geïllustreerd. Na een uitgebreide zoektocht naar de herkomst van het verhaal over de Rogstekers kunnen we twee dingen zeggen: “geen enkele stad in Nederland heeft een verhaal zoals dit.” En ook: “dichterbij de oorsprong gaan we voorlopig niet komen.”

De oudste verwijzing naar de Weerter Rogstekers dateert uit 1614. Het gaat om een kroeg in Beverwijk die de Rochsteeckers van Weert werd genoemd. Eigenaar Cornelis Corstiaens kwam zelf uit Weert en hield wel van een geintje. Dat hij zijn kroeg naar de Rogstekers noemde laat al zien dat hij zelfspot had. Maar zijn zelfgekozen persoonlijke bijnaam is helemaal uniek. Daar keek men zelfs bij het Meertens Instituut in Amsterdam van op. En die zijn toch heel wat gewend.

Het huidige nummer bevat nog meer onthullingen. Ook over stoute meisjes die kennelijk bij de Rogstekers hoorden. Voorlopige conclusie is dat het verhaal tussen 1580-1610 door een Brabander in Haarlem is bedacht en daarna via prenten over heel Holland verspreid. U kunt het lezen op www.steekspel.eu. Online gratis en voor niets.

Toch één opmerking over dat gratis en voor niets. Het verhaal en de afbeeldingen zijn kwalitatief zoveel beter te lezen en bekijken op een professioneel uitgeprint exemplaar dat u voor slechts een paar Euro kunt krijgen bij BRUNA op de Markt of Bullseye in de Maasstraat.

Vorig artikelOpening watervelden Hockey Vereniging Weert
Volgend artikelMeerdere voertuigen botsen op de N280 bij Kelpen