Achternaam Cox populair in Roermond en in Engeland

ROERMOND – De stad Roermond telt in totaal 57.268 inwoners, waarvan de meeste mensen uit Nederland komen. Toch zijn er ook inwoners met een andere achtergrond. Zo is bijna 30 procent van de inwoners van Roermond afkomstig uit een ander land.

Telefoonboek.nl zocht uit of deze diversiteit terug te zien is in de achternamen van de inwoners.

Engelse naam Cox
De meest voorkomende achternamen in Roermond zijn Janssen, Smeets en Cox. Het is niet gek dat Janssen en Smeets op nummer een en twee staan, dit zijn namelijk de meest voorkomende namen in meerdere Limburgse steden. De naam Cox komt minder vaak voor maar wordt wel veel gebruikt in Limburg. De naam komt het meeste voor in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het is dus vrij opvallend dat deze ‘Engelse’ naam ook vaak in Roermond voorkomt. Volgens de Nederlandse Familienamenbank is deze naam afgeleid van een beroep en geschreven volgens oude spelling. Wellicht stamt de naam af van het beroep kok.

Limburgse variant
De achternamen Geraedts en Maessen staan op de vierde en tiende plaats en zijn typisch Limburgse namen. De namen zijn geschreven volgens oude spelling blijkt uit de Nederlandse Familienamenbank. Zo is de naam Geraedts een specifiek Limburgse variant van Gerard of Gerrits. Deze namen zijn typisch Nederlands want ze komen in geen ander land zo vaak voor als in Nederland. Op de zestiende plaats staat de naam Schmitz. Deze achternaam is niet typisch Nederlands aangezien die vaker in Duitsland voorkomt dan in Nederland. Schmitz kan dus een Duitse naam genoemd worden.

Top 20 meest voorkomende achternamen Roermond

 1. Janssen
 2. Smeets
 3. Cox
 4. Geraedts
 5. Schreurs
 6. Evers
 7. Wolters
 8. Beek
 9. Engelen
 10. Maessen

Staat jouw naam niet in de top tien, wellicht staat hij wel in de top 20.

 1. Simons
 2. Peeters
 3. Timmermans
 4. Jansen
 5. Kessels
 6. Schmitz
 7. Bremmers
 8. Linssen
 9. Peters
 10. Hendriks