MKB-Limburg voorzitter Monique Princen: Het mkb wordt gehoord, maar we zijn er nog niet!

ROERMOND – Als vertegenwoordigers van het mkb hadden MKB-Limburg en MKB-Nederland meer verwacht van de begroting voor 2019. Het is mooi dat voor het eerst sinds jaren de inkomsten- en vennootschapsbelasting omlaag gaan. Maar de winsten blijven stabiel en veel mkb-ondernemers missen het vertrouwen om te investeren. “De stem van het mkb is te horen in de kabinetsplannen, maar per saldo levert dit te weinig op voor onze achterban. We zijn er dus nog niet,” aldus Monique Princen, voorzitter MKB-Limburg.

Het gaat goed met Nederland, zoals de Miljoenennota laat zien, en over de gehele linie ook met ondernemers. Omzetten gaan omhoog, maar de marges in het mkb worden door stijgende kosten niet groter. De inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting gaan omlaag, maat dit betekent niet automatisch dat er meer geïnvesteerd wordt. Daarvoor moet er zekerheid en consistentie komen van het overheidsbeleid op terreinen als de arbeidsmarkt, de energietransitie. Princen: “Maatregelen voor verduurzaming binnen het Klimaatakkoord moeten haalbaar en betaalbaar zijn voor het mkb. Daarover gaan we, samen met MKB-Nederland, graag in gesprek met het kabinet. Want hoe win je het vertrouwen van ondernemers, zodat zij durven investeren? Daarin kunnen we samen nog een paar goede stappen nemen.”

Investeren en koopkracht
De verhoging van het box II-tarief voelt als een boete op ondernemen. Daarbij werkt de maatregel de investeringskracht van bedrijven tegen. Het voorgenomen tarief is lager dan men aanvankelijk van plan was, maar voor het mkb blijft het onbegrijpelijk.

Positief is wel de aanpassing van de werkkostenregeling. Voor mkb-ondernemers komt er daarvoor 100 miljoen euro bij. Voor bedrijven op de binnenlandse markt is het goed dat burgers er in koopkracht op vooruitgaan. “In praktijk moet nog blijken of deze koopkrachtverbetering voldoende is om de negatieve effecten van de verhoging van het lage btw-tarief voor het mkb te dempen. Zeker in onze grensregio Limburg worden mkb-ondernemers hier hard door geraakt!” geeft Princen aan.

Arbeidsmarkt
De loondoorbetaling bij ziekte blijft voor het mkb een graat in de keel. MKB-Limburg heeft er echter vertrouwen in dat zij daarvoor, samen met MKB-Nederland en met minister Koolmees van SZW tot een oplossing gaat komen. Eerder dit jaar werd al bereikt dat ondernemers worden gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij bij ontslag na twee jaar ziekte aan werknemers moeten betalen.

“Wij zijn blij met de versoepeling van het ontslagrecht en pleiten tegen maatregelen die flexibel werk per definitie duurder maken. Met extra inzet van het kabinet kunnen we – samen met werkgevers – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.” Verder zou het kabinet meer geld moeten uittrekken voor de subsidieregeling praktijkleren in het mbo (BBL). Princen: “Bezuinigingen daarop zijn onacceptabel. De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe en bedrijven missen de handjes van praktisch opgeleiden. Met extra geld voor de BBL-trajecten in het mbo kunnen we aan de slag om weer meer jonge mensen én zij-instromers binnen te krijgen. Extra mankracht die hard nodig is, zeker in Limburg!”

Vorig artikelGemeente Weert en Nederweert traag met beantwoorden e-mail
Volgend artikelStichting OntspanWater vestigt zich aan de Roermondseweg / Kessenichstraat