Nieuwe dvd ‘Weert zoals het was’

WEERT – In de reeks ‘Slopen en herbouwen’ uit de serie ‘Weert zoals het was’ verschijnt tijdens de Weerter kermis een nieuwe dvd. Dit keer staan centraal de gebouwencomplexen van de Artola aluminiumfabriek van Walter Gruijthuijsen, de Weerter lucifersfabriek, het Van Berlo Heem en de Stationsbuurt met Boermanstraat en St. Maartenslaan.

Het is alweer de zevende dvd van Math Ramakers, de producent van de dvd serie
‘Weert zoals het was’.

Bouw en sloopbeelden
De Artola Aluminiumfabriek van Walter Gruijthuijsen werd in december 1936 gebouwd aan de Parallelweg door de firma Stribos-Lempens. Na het faillissement kocht de gemeente Weert in 1984 het Artola-complex. Spoedig na aankoop werd de fabriek, samen met een groot gedeelte van de voormalige drukkerij Koninklijke Offset Smeets, gesloopt. In de dvd wordt ook aandacht geschonken aan de bouw (in 1935) van de Lucifersfabriek aan de Industriekade. De Weerter lucifersfabriek is bekend geworden door het merk Vlinders en door de vele afbeeldingen op de lucifersdoosjes van molens, popgroepen en filmsterren.
Ook de bouw en sloop van de torenflat en het verzorgingshuis van Van Berlo Heem aan de Vogelsbleek komt aan bod. Ruim vijftig jaar later maakt dit verzorgingshuis plaats voor het wooncomplex Hornehoof. Tot slot volgt de dvd de ontwikkeling van het Stationsplein en directe omgeving. Hoe zag de Stationsstraat-Boermansstraat en de St. Maartenslaan eruit
vóór de bouw van het huidige Stationskwartier?

Nieuw op de dvd is een aanvulling over ‘Het straatbeeld van toen’.
Onder deze naam zijn foto’s te zien van o.a. de Johanna van Meursstraat, ´t Hofje, de Limburglaan, Sint Paulusstraat en Charitasstraat. Deel 7 ‘Slopen en herbouwen 3’ uit de serie van ‘Weert zoals het was’ is tijden de kermisdagen te koop bij de stand van Math Ramakers in de Langstraat hoek Maasstraat. In deze kraam zijn ook eerder uitgebrachte dvd’s in de serie ‘Weert zoals het was’ verkrijgbaar.

Vorig artikelZwaar ongeval aan de Roomweg in Grashoek
Volgend artikel74ste herdenking bevrijding Weert