Oproep burgemeester Jos Heijmans; Kinderpardon!

WEERT – Vandaag doet burgemeester Jos Heijmans een emotionele oproep via zijn Facebookpagina voor een algemeen Kinderpardon. Hij schrijft: Er zijn miljoenen kinderen op de wereld die we níet kunnen helpen. Laten we alstublieft die 400 kinderen in Nederland wel kunnen helpen, als Pardon naar die miljoenen kinderen die we niet kunnen helpen.

Hieronder zijn oproep;

Onderduiken!
Donderdag 5 september was ik te gast in het programma van Pauw. Centraal stond de actuele situatie van Lili en Howick, de twee kinderen die na tien jaar procederen terug moesten naar Armenië. De situatie was eigenlijk hopeloos voor de tieners. Ze moesten en zouden teruggestuurd worden naar hun ‘eigen’ land! In de nacht van zaterdag op zondag zijn de twee uit ellende weggelopen en ondergedoken.

Ik was bij Pauw uitgenodigd vanwege mijn ervaringen met het Syrische gezin dat 18 maanden ondergedoken was in Weert. Een jonge moeder van 22 jaar met vier kinderen dreigde uitgezet te worden naar Duitsland terwijl haar familie wel in Nederland mocht blijven. Er was geen enkele barmhartigheid of genade. Er ontstond verontwaardiging en sociale weerbaarheid onder veel Weertenaren. Zij hielpen het jonge gezin om onder te duiken.

Ook te gast was een vrouw van 85 die tijdens de Tweede Wereldoorlog, als jong meisje van acht, ondergedoken was en daarbij ook nog met de meest duistere kant van de mensheid te maken kreeg. Haar verhaal paste naadloos bij het verhaal van de Syrische moeder met haar kinderen en bij het verhaal van Lili en Howick. Ik kreeg tranen in mijn ogen. Zo geraakt was ik door haar verhaal.

De beschaving van een land meet je op twee manieren. Aan de manier hoe we met gevangenen omgaan en hoe we omgaan met mensen die om hulp vragen.
Hoe is het mogelijk dat er in Nederland enkele honderden kinderen moeten onderduiken omdat ze geen antwoord krijgen op hun hulpvraag! Waarom zijn wij, als ‘beschaafd’ land niet in staat om ons hart te volgen en kinderen in nood te helpen??
Omdat we niet iedereen kunnen helpen?
Omdat anders iedereen naar Nederland komt?
Of omdat we niet willen delen?

Er zijn miljoenen kinderen op de wereld die we níet kunnen helpen. Laten we alstublieft die 400 kinderen in Nederland wel kunnen helpen, als Pardon naar die miljoenen kinderen die we niet kunnen helpen. Onderduiken in Nederland anno 2018????

 

Vorig artikelHubert Janssen koning Schutterij St. Sebastianus Laar
Volgend artikelKleding en apparaten inzameling 2018