In stadhuis Weert alleen nog 100% afbreekbare suikerrietbekers

Foto: Moonen Packaging.

WEERT – Na een eerdere succesvolle proef met de bekers, stapt de gemeente Weert vanaf 2019 volledig over naar biologisch afbreekbare koffiebekers. Deze koffiebekers zijn onderdeel van Stack-it, een uniek concept van de Weerter verpakkingsspecialist Moonen Packaging. De bekers dragen bij aan de duurzaamheid van de gemeentelijke organisatie.

Momenteel maakt de gemeente Weert gebruik van papieren bekers. Deze komen uiteindelijk bij het afval terecht. Het concept van de nieuwe bekers is gebaseerd op een kringloopproces. Dat maakt het geheel duurzamer en milieuvriendelijker.

Gemaakt van reststoffen
De nieuwe bekers worden gemaakt van suikerrietvezels: reststoffen die overblijven van de suikerwinning uit suikerriet. Door deze vezels als grondstof te gebruiken voor de beker, wordt afval bespaard. Omdat de bekers niet van papier worden gemaakt, hoeven er ook geen bomen voor gekapt te worden.

Ook de coating aan de binnenkant van de beker wordt gemaakt van reststoffen. Hier wordt PLA voor gebruikt, een biologisch afbreekbaar ‘plastic’ dat wordt gemaakt van restproducten uit de landbouw, zoals suikerriet of maïs.

Geen afval
De bekers zijn volledig biologisch afbreekbaar. Na gebruik worden de bekers verzameld in speciale bio plastic afvalzakken en opgehaald door Moonen Packaging. Daarna wordt er biogas en compost van gemaakt. Er blijft dus geen afval over, waardoor de beker een minimale impact heeft op het milieu.

Duurzame organisatie
Naast projecten als duurzaam wonen en ondernemen, focust de gemeente Weert ook op de duurzaamheid van de gemeentelijke organisatie. De Stack-it koffiebekers dragen bij aan een duurzame organisatie. Wethouder Geert Gabriëls is blij met de duurzame bekers. “Ik vind het mooi om te zien dat de nieuwe koffiebekers volledig gemaakt worden van reststoffen én dat de bekers daarna ook weer volledig afbreekbaar zijn. Op die manier proberen we als organisatie bij te dragen aan een groener en duurzamer Weert.”