X-factor Avond4daagse Altweerterhei spreekt aan

ALTWEERTERHEIDE | WEERT – Even binnendoor, buitenom: Door de velden, langs beken over oude zandsporen en stuifduinen, ooit immense moerassen en het mooiste panoramapunt van Weert, de voormalige vuilstort op de Hei. Het kwam afgelopen week allemaal voorbij tijdens de derde editie van de Avondvierdaagse in Altweerterheide.

Meer dan 500 wandelaars trokken over de oude wegen en sporen die dwars door ‘de Hei’ lopen. Paden die in de loop der tijden door menselijke voeten, paarden, karenwielen, maar ook door regen, ijs en wind zijn ingesleten. Sporen verbonden met het verhaal van de hier wonende boeren, burgers en buitenlui. Het is het verhaal van de plekken, de personen en de hier ooit plaatsgevonden praktijken. Van onbekende, maar wel memorabele anekdotes met X-factor. Van de spaarzaam levende boerenmensen die al sprokkelend hun hoofd boven water probeerden te houden.

Van saamhorigheid: ’noaberhulp’ in goede en slechte tijden. Van smokkelaars en andere grensgevallen. Met Bolle Jan en markante figuren als Pierre Luys. Pelgrims onderweg naar de Mariaverschijning bij de Heilige Boom, de passage over en door diverse boerenerven. Naar het veelal in de herinnering weggezakte voormalige Ambonezenkamp, de eerste trekker van de Hei en conflicten aan de Weertbeek. De feestelijke opening van de IJzeren Man, stads jolijt bij. Het leverde naast veel hilariteit ook de nodige gespreksstof op onder wandelaars, zo mocht de organisatie menig maal optekenen.

Vorig artikelMooie cheque voor het Thomashuis Ospeldijk
Volgend artikelSuccesvolle 21ste Landdag in Altweerterheide